geniemadmin

Lapin matkailun luvut 2018

Lapin matkailulla on takana jälleen ennätysvuosi.  Kolmen kovan kasvun vuoden jälkeen kasvu on selvästi tasaantunut, mutta jatkuu edelleen vakaana. Matkailutilastojen mukaan Lapin matkailu kasvoi kolme prosenttia vuoteen 2017 verrattua. Ulkomaalaisten yöpymiset kasvoivat 5,7  prosenttiin, myös kotimaiset yöpymiset sekä lumettoman ajan matkailu ovat  kääntyneet kasvuun. Lappi on edelleen Suomen matkailun kasvun veturi.  Matkailu Suomessa kasvoi samana ajankohtana 1,4 prosenttia.

Lapin matkailu jatkaa kasvuaan vakaasti. Viime vuonna Lapissa oli noin 3 miljoonaa rekisteröityä yöpymistä, joista 52% oli ulkomaalaisia matkailijoita ja 48% kotimaisia.  Suurimmat kohdemarkkinat ovat edelleen Euroopassa: britit pitävät edelleen kärkipaikkaa 287 200 yöpymisvuorokaudella ja heitä seuraavat saksalaiset (165 900 yöpymistä), ranskalaiset (159 300 yöpymistä) ja alankomaalaiset (95 700 yöpymistä). Kiinalaiset matkailijat ovat nousseet viiden kärkeen 67 700 yöpymisellä, niukasti ohi norjalaisten.  Majoituskapasiteetin arvioidaan kasvaneen edellisestä sesongista noin 5 000 pedillä.

Kiinnostavaa on huomata, että matkailun kasvu näkyy vahvimmin ohjelmapalvelusektorilla. Sen liikevaihto kasvoi viime vuonna 23 %, majoituksen 17 % ja ravitsemisalan 5 %. Lukuja selittää varmasti ainakin rekisteröimättömän majoituskapasiteetin kasvu. Voidaan myös ajatella, että kulutuskäyttäytymisen muutos yhä elämyshakuisempaan suuntaan kasvattaa ohjelmapalveluiden kysyntää.

Lapissa on noin 7 400 suoraan matkailualalla työskentelevää henkilöä, mikä on noin 11 % kaikkien toimialojen henkilöstöstä.

Talvisesonki edustaa edelleen noin kahta kolmasosaa Lapin matkailun volyymistä ja lumeton aika yhtä kolmasosaa.

Yksistään joulukuussa rekisteröitiin lähes puoli miljoonaa yöpymistä. Joulukuun merkitystä havainnollistaa se, että yhden kuukauden aikana yöpymisiä kirjataan suunnilleen saman verran kuin neljänä hiljaisempana kuukautena (toukokuu, lokakuu, kesäkuu, marraskuu) yhteensä.  Lapissa talven matkailusesonkia on onnistuttu pidentämään ja nyt se kestää aidosti marraskuulta huhtikuun loppuun.

Huomion arvoista on, että myös kesämatkailu on kääntynyt kasvuun. Lapin kesämatkailu kasvaa sama vauhtia kuin kesämatkailu Suomessa keskimäärin. Suurin osa Lapin kesämatkailijoista on kotimaisia ja merkittävimmät kansainväliset markkinat ovat Saksa, Norja, Ruotsi, Sveitsi ja Alankomaat. . Muita kasvumarkkinoita olivat mm. Portugali, Belgia ja Norja. Selkeästi eniten yöpymisiä kirjattiin heinäkuussa, ja yöpymisissä mitattuna syyskuu oli hieman elokuuta suurempi.  Virallisia tilastoja täydentävän Suomalaisten matkailu-tutkimuksen mukaan erityisesti suomalaisten maksullisia yöpymisiä sisältävä matkailu Lappiin on vahvassa kasvussa.

 

Kesän ja lumettoman ajan kysynnän kasvattaminen edelleen on matkailun kestävän kasvun edellytys. Lumettoman ajan markkinointiin panostetaan tällä hetkellä vahvasti, joten  kasvua on lupa odottaa.  Sen sijaan Brexit näkyy varmasti talven volyymissä jollakin tavalla. Vaikutuksia voi vain arvailla, mutta esimerkiksi punnan arvon lasku näkyy suoraan brittimatkailijan kukkarossa.

 

Ota Lapin matkailutilastot haltuun tästä: