Valkoiset kulkijat ennättivät jo pirstoa kappaleiksi Westerosin pohjoisrajalla kohoavan Muurin, mutta Lapland Hotels -ketjun Snow Villagessa työskentelevä Janne Pasma kollegoineen rakensi Kittilään Pallas-Yllästunturin kansallispuiston kupeeseen lumesta ja jäästä monumentaalisen lumihotellin kunnianosoituksena Game of Thrones -sarjalle.
Nyt Pasma valottaa idean taustoja, paljastaa, mikä on hänen suosikkinsa lumihotellin jääveistoksista, ja kertoo rakkaudestaan Lappiin.
Villi ajatus kiteytyy lumihotelliksi
Kittilässä sijaitsevan lumihotellin rakentamiseen tarvitaan 20 miljoonaa kiloa tykkilunta ja 350 000 kiloa luonnonjäätä, ja huikeaa rakennelmaa saapuu vuosittain ihastelemaan matkailijoita kaikkialta maailmasta. Snow Village on vuosien saatossa toteutettu sekä erilaisilla nykyteemoilla että perinteisillä luontoon ja Lappiin liittyvillä teemoilla. Tänä vuonna Kittilässä päätettiin kuitenkin kokeilla jotakin täysin uutta.
– Snow Village suunnitellaan yleensä kesän kuluessa, mutta tänä vuonna sekä minä että suunnittelutyöryhmään kuuluvat Tomi, Rami ja Tuomas Kurtakko ehdimme tarttua toimeen vasta lokakuussa, jolloin istuimme alas ja aloimme pohtia tämän vuoden teemaa. Haarukoimme erilaisia Lappiin ja luontoon liittyviä teemoja ja harkitsimme lumihotellille myös modernia ilmettä. Lopulta heitin mustaksi hevoseksi ehdotuksen, että rakentaisimme Snow Villagen Game of Thrones -teemalla. Suunnittelutiimin jäsenistä Tomi tarttui ideaani välittömästi, ja päätimme toteuttaa ajatuksen, mikäli HBO Nordic suostuisi mukaan yhteistyöhön.
– Palaverin päätteeksi lähetin sähköpostia HBO Nordicille, ja ei aikaakaan, kun he näyttivät hankkeellemme vihreää valoa. Saatuamme HBO Nordicin suostumuksen pääsimme laatimaan tarkempia suunnitelmia.
Kun Brandon Rakentaja pystytti Muurin Westerosin pohjoisrajalle, työhön vaadittiin vuosikausien ja tuhansien miesten panos sekä hartia- ja taikavoimia. Jannella ja hänen tiimillään on sen sijaan aikaa vain muutama viikko ja käytettävissään vain kymmeniä rakentajia, jotka joutuvat aloittamaan rakennustyöt nollasta joka vuosi. Useimpina vuosina lumihotellin rakentamiseen on aikaa vain kuukausi. Joskus aikaa on sitäkin vähemmän, mikäli luontoäiti niin päättää. Siksi jokainen Snow Village suunnitellaan pilkuntarkasti.
– Teemme töitä Snow Villagen suunnittelusta vastaavien Tomi ja Rami Kurtakon kanssa vuoden ympäri. Talven suunnitelmat lyödään lukkoon kesällä. Silloin päätämme muun muassa teeman ja selvitämme, voidaanko toteutuksessa hyödyntää uutta tekniikkaa. Kesän aikana palkkaan myös uudet työntekijät, teen myyntityötä, suunnittelen suurten matkailijaryhmien ja kuvausryhmien vierailuja ja hoidan liudan muita asioita.
Janne suunnittelutiimeineen on pieni mutta olennainen osa suurempaa kansainvälistä joukkoa, jonka yhteistyö tiivistyy sitä mukaa kuin lumihotellin ja siihen kuuluvien hotellihuoneiden, jääbaarin ja jääravintolan rakennustöiden aloittamisajankohta lähestyy.
– Snow Villagen rakentamiseen osallistuu monitahoinen joukko, johon kuuluu tekijöitä Virosta, Tšekistä, Ranskasta, Norjasta, Chilestä, Kreikasta ja Suomesta. Snow Villagessa on myös oppaita, joiden vastuulla on varmistaa, että hotellissa yöpyvät vieraat voivat viettää yönsä lumihotellissa levollisin mielin. He neuvovat vieraille Snow Villagessa tarvittavat ’selviytymistaidot’. Heidän tehtäviinsä lukeutuvat lisäksi opastukset, kunnossapitotyöt ja safariopastukset. Jääravintolan keittiö- ja tarjoiluhenkilökunta pitää huolen siitä, että asiakkaille tarjotaan unohtumaton ruokailuelämys, ja hotellin vastaanottovirkailijat auttavat vieraita kaikissa mahdollisissa asioissa.
– Lumirakennustöihin osallistuu rakentajia kaikista edellä mainituista maista, minkä lisäksi mukana on lumi- ja jääveistosten tekijöitä Venäjältä, Puolasta, Latviasta ja Ukrainasta. On haastavaa sovittaa kaikki noin 50 ihmistä samalle työmaalle. Tähän mennessä olemme kuitenkin aina onnistuneet, mistä kiitos kuuluu loistavalle rakennusporukallemme.
Käytännössä lähes kaikkia Snow Villagen seiniä koristaa yksilöllinen jääveistos, joista Jannella on oma suosikkinsa.
– Koko projekti lähti liikkeelle mielikuvasta, jossa Vuori vartioi jäästä veistettyä Rautavaltaistuinta. Jokainen Snow Villagessa oleva Game of Thrones -aiheinen veistos on upea, mutta jos minun täytyisi nimetä yksi veistos, joka on ylitse muiden, sanoisin, että se on jääbaarin seinästä tuijottava Yön kuninkaan lohikäärmeen silmä. Se näyttää paremmalta kuin osasin kuvitellakaan.
Pohjoinen ei unohda
Jannen lapsuudenkoti sijaitsee Pasmajärvellä, pikkukylässä Lapin lounaisosassa. Jannen vanhemmat asuvat siellä yhä, mutta hänen siskonsa on muuttanut Rovaniemelle ja muut sisarukset asuvat Etelä-Suomessa. Janne itse asuu tyttöystävänsä kanssa Snow Villagen lähellä Ylläsjärvellä. Työajan ulkopuolella hän soittaa kitaraa Korh-nimisessä bändissä ja viettää aikaansa pyörän satulassa.
Janne on valmistunut Lapin matkailuopiston Levi-Instituutista matkailualan koulutusohjelmasta. Hän on vasta 25-vuotias, mutta työskennellyt Snow Villagessa jo kymmenen vuotta.
– Pääsin ensimmäisen kerran töihin Snow Villageen, kun olin 15-vuotias. Suoritin siellä opintoihini liittyvän työharjoittelujakson. Aluksi työskentelin pääasiassa oppaana moottorikelkkasafareilla, minkä jälkeen pääsin mukaan lumirakennustöihin. Se oli todella kiehtovaa ja suurin syy siihen, että olen yhä täällä. On todella palkitsevaa rakentaa jäästä ja lumesta näitä uskomattomia luomuksia.
Snow Villagen tuotantopäällikkönä työskentelevän Pasman työnkuva on monipuolinen. Hänen tehtäviinsä kuuluvat ohjelman suunnittelu vieraileville ryhmille, tv- ja mediayhteyksien hoitaminen, yritysyhteistyö, henkilöstöasiat, rekrytointi, jää- ja lumirakentajien kouluttaminen sekä Snow Villagen suunnittelu yhdessä muun suunnittelutyöryhmän kanssa.
– Työpäiväni alkaa yleensä sähköpostin parissa, minkä jälkeen suuntaan Snow Villageen ja käyn läpi tulevan päivän suunnitelmia kollegoideni kanssa. Siitä eteenpäin asiat kulkevat omalla painollaan. Joskus paikalle saattaa olla tulossa kuvausryhmiä tai ohjelmassa voi olla ryhmäopastuksia tai tapaamisia. Luvassa on mitä milloinkin. Varmaa on ainoastaan se, etteivät päivät ole veljeksiä. Rakastan työtäni. Jokainen päivä on erilainen, ja on onni työskennellä näin upean tiimin kanssa.
Janne on kertaalleen jättänyt Lapin taakseen ja suunnannut etelään. Hän oli kuitenkin Starkin perhettä viisaampi ja palasi pian takaisin pohjoiseen.
– Asuin Maltalla seitsemän kuukautta, mutta kaipasin jatkuvasti yhteisöllisyyttä sekä luontoa ja vuodenaikojen vaihtelua. Vasta Maltalla tajusin, että kuulun Lappiin ja haluan viettää elämäni täällä. Rakastan Lappia ja sen neljää vuodenaikaa. Täällä on rauhallista, ja paikalliset ovat avarakatseisia ja ystävällisiä. Täällä olen aina kokenut kuuluvani yhteisöön.
Kittilässä sijaitseva Game of Thrones -teemainen Snow Village on auki huhtikuun ensimmäisen viikon loppuun saakka.