Laskettelijat nousevat tuolihissillä Pyhätunturin huipulle.
Kuvaaja: Pyhä Ski Resort/Jani Kärppä

Pyhätunturi Lapissa kasvaa kohisten unohtamatta kestävää kehitystä

Rohkeat investoinnit majoitukseen ja hiihtokeskukseen etenevät Pyhällä. Pyhätunturi haluaa olla maailman puhtain hiihtokeskus eikä tingi kestävistä valinnoista.

Pyhällä kuhisee, kun Pyhätunturi Oy rohkeasti kehittää toimintaansa ja tekee investointeja kovaa vauhtia. Pyhä Pelkosenniemen kunnassa on yksi Lapin nopeimmin kehittyvistä matkailukeskuksista. Pyhätunturi Oy pyörittää hiihtokeskuksen lisäksi vuokraamoja, Hotelli Pyhätunturia myymälöineen sekä yli 100 Ski-Inn huoneistoa. Hiihtokeskus on Pyhä-Luoston kansallispuiston osalla yksi alueen vetovoimatekijöistä matkailualalla.

Pyhätunturin liikevaihto oli tilikaudella 2020–2021 5,4 miljoonaa euroa, missä on kasvua edelliseen koronavuoteen peräti 43 prosenttia. Ennen koronakriisiä vuonna 2019 yhtiön liikevaihto oli 4,1 miljoonaa euroa, ja liikevaihto on ollut nousujohteinen. Pyhätunturi Oy työllistää keskimäärin 36 ihmistä, ja sesonkeina lähes tuplasti enemmän.

Pyhätunturi Oy on Rukan hiihtokeskusta operoivan Rukakeskus Oy:n tytäryhtiö. Molemmat yhtiöt omistaa Aho Group. Perheyritys on vastannut Rukan hiihtokeskuksesta vuodesta 1973 ja Pyhätunturista vuodesta 1987 alkaen. Konserni on yksi Suomen menestyvimpiä matkailuyrityksiä ja hiihtokeskusten markkinajohtaja.

– Pyhä on onnistunut kasvamaan hyödyntämällä omia luontaisia vahvuuksiaan: upeaa kansallispuistoa, vapaalaskua ja maan parhaita rinteitä. Haluamme jatkossakin pitää Pyhän Pyhänä ja korostaa sen omaleimaisuutta, kertoo hiihtokeskuskonsernin toimitusjohtaja Ville Aho.

Visit Pyhä-Luoston toiminnanjohtaja Anu Summanen kertoo, että Pyhätunturi Oy:n toiminta veturiyrityksenä Pyhällä on edistänyt uusien investointien ja pienyritystoiminnan poikimista alueelle, kuten Kurula’s huoneistohotellin investointi, Parkside Pyhä -majoitushuoneistot ja seikkailupuisto Adventure Park Pyhäkuru. Uudet yritykset auttavat kehittämään destinaation palvelutarjontaa entisestään.

– Pyhä on vahvassa nosteessa ja aluetta kehitetään vahvasti kestävästä näkökulmasta. Pyhälle hakeutuvat asiakkaat, jotka arvostavat kestävän matkailun periaatteita, toteaa Summanen.

Hiihtokeskus Pyhätunturi Pelkosenniemellä Lapissa
Kuvaaja: Pyhä Ski Resort/Tomi Turunen

Lapissa edistetään kestävää bisnestä

Vastuullisuuden ja kestävyyden edistäminen on ollut osana Pyhätunturin toimintaa jo viimeisen 30 vuoden ajan, ja sen tavoitteena on olla maailman puhtain hiihtokeskus. Keskuksen arktinen sijainti Lapissa jopa velvoittaa siltä kestävää liiketoimintaa: ympärillä on maailman puhtain ilma ja juomavesi, talvet ovat lumiset ja pitkät, ja vieressä on kaunis erämainen luonto Suomen vanhimmassa kansallispuistossa.

Tärkeän työn johdosta Pyhän hiihtokeskuksesta tuli Pohjoismaiden ensimmäinen hiilineutraali hiihtokeskus energiakäytön osalta vuonna 2011. Pyhätunturi, yhdessä Rukakeskuksen kanssa, on myös Suomessa ensimmäinen hiihtokeskus, joka on ansainnut Sustainable Travel Finland -merkin.

Yksi uusimmista muutoksista on jätteistä valmistettavan uusiutuvan polttoöljyn käyttöönotto rinnekoneissa alkaneelle kaudelle 21–22. Päästöttömän sähkön käyttöön Pyhän hiihtokeskus siirtyi 2008, jolloin esimerkiksi hisseistä, lumetuksesta ja valaistuksesta ei aiheudu kasvihuonepäästöjä. Lisäksi Pyhällä kerätään luonnonlunta, mikä vähentää tarvetta tykkilumelle, on lopetettu ilotulinäytökset ja sitouduttu EU:n energiatehokkuussopimukseen.

– Pyhän ensimmäisen ympäristöohjelman aloitti jo 90-luvulla todellisena pioneerina veljeni, silloinen toimitusjohtaja Kari Jussi Aho. Siskoni Miia Porkkala aloitti työn uudelleen 2008, jolloin asetettiin tavoite hiilineutraalista hiihtokeskuksesta. Minä olen toimitusjohtajana vuodesta 2013 lähtien saanut jatkaa tätä tärkeää työtä perheyhtiössä, toteaa Aho.

Merkittävänä osana kestävän matkailukeskuksen kehityksessä on ollut matkailun ympärivuotisuuden vahvistaminen. Pyhällä pääsee tuolihissillä tunturin huipulle asti ihastelemaan kesän ja ruska-ajan maisemia ja kokemaan vauhdin huumaa maastopyörällä. Kesällä 2022 Pelkosenniemen kunta aloittaa yhteistyössä Pyhätunturi Oy:n kanssa DH- eli alamäkipyöräreittien rakentamisen. Aktiviteettien lisäksi mielenkiintoiset tapahtumat luovat alueelle vetovoimaa, kuten juoksukilpailu Pyhä Tunturimaraton ja musiikkitapahtuma Pyhä Unplugged.

Erityisesti kotimaan matkailijoita on houkuteltu Lappiin lumettomana aikana, minkä onnistumisesta kertoo muun muassa Pyhä-Luoston kansallispuiston kasvanut kävijämäärä. Koronakriisin aikana 2020 useat kansallispuistojen kävijämäärät kokivat nousupiikin, ja kasvu jatkui edelleen vuonna 2021. Pyhä-Luoston kansallispuistossa tehtiin noin 138 000 käyntiä vuoden 2021 tammi- ja heinäkuun välillä, mikä on 27 prosenttia enemmän kuin aiempana vuonna samaan aikaan.

Pyöräilyinfran kehittäminen edistää ympärivuotista matkailua
Kuvaaja: Kota Collective | Visit Pyhä-Luosto ry

Pyhällä investoidaan ja kasvatetaan kapasiteettia

Lapin Vuoden yritykseksi 2019 valittu Pyhätunturi Oy kehittyy nopeaa tahtia ja tekee suuria investointeja.

Hiihtokeskuksen viimeisin investointi on neljän miljoonan euron PohjoisExpress-tuolihissi Pohjoisrinteille, minkä on kerrottu olevan Suomen odotetuin hiihtohissi. Nopea suojakuomullinen hissi houkuttelee laskettelemaan Pohjoisrinteisiin tuulisemmallakin säällä.

PohjoisExpress on hankittu kestävien periaatteiden mukaisesti käytettynä ja peruskorjattu. Ensimmäiset pääsevät kulkemaan hissillä tammikuussa 2022. Neljäpaikkainen PohjoisExpress vie Pyhän huipulle 2 400 henkilöä tunnin sisään ja matka perille kestää alle viisi minuuttia.

Hissi-investoinnin lisäksi Pyhä on panostanut rohkeasti majoituskapasiteetin kasvattamiseen.

– Pyhän alueen matkailu on kasvanut pidemmän aikaa ja kapasiteetin pitää pysyä kehityksessä mukana. Vastaamme kysyntään ja huolehdimme kestävien periaatteiden noudattamisesta urakan toteutuksessa, kertoo Aho.

Kymmenen miljoonan euron Kultakero-hanke toteutetaan kolmessa eri vaiheessa. Ensimmäisessä vaiheessa rakennetaan Kultakero 1, joka tuo 200 lisävuodetta Pyhälle: 28 ylellistä hotellihuonetta ja 14 huoneistoa omilla porealtailla. Kultakeroon rakentuu myös 400 neliön uudet myymälä- ja vuokraamotilat. Tavoitteena on avata Kultakeron I vaihe jouluksi 2022.

Kultakeron II vaiheen 26 huoneiston ennakkomarkkinointi on aloitettu vuoden 2021 loppupuolella ja ensimmäiset huoneistot jo varattu. Yli 10 miljoonan euron hankkeen käynnistystavoite on kesä 2022 ja valmistumistavoite on jouluksi 2023.

Nykyisen Hotelli Pyhätunturin laajennus on Kultakero kokonaisuuden viimeinen vaihe. Kun kokonaisuus on valmis, vanha hotelli tulee osaksi uutta Kultakero-hotellia.

Tavoitteena on, että Pyhän lomakeskuksen rakentaminen valmistuu kokonaan vuoteen 2024 mennessä.