Suomen pohjoisin kunta on Utsjoki, jonka matkailuala nojaa villiin luontoon, saamelaiskulttuuriin ja Norjan rajan läheisyyteen. Lomakylä Vallen yrittäjät uskovat tulevaan ja kehittävät kokonaan uudenlaista majoitusta.
Lappi tunnetaan arktisena matkailukohteena, mutta pohjoisen Utsjoen kiireisin matkailusesonki on lumeton aika, jolloin matkailijat saapuvat vaeltamaan, melomaan ja kalastamaan. Alueella ympärivuotisuuden kehittämiseksi tehty työ on alkanut tuottaa hedelmää.
Saamelainen perheyritys Lomakylä Valle sijaitsee lähellä koskematonta luontoa Tenojoen varrella. Lomakylän hotellista ja mökeistä aukeavat kauniit näkymät joen vastarannalle Norjan tuntureille. Ravintola Deatnu hellii vieraita paikallisilla raaka-aineilla ja tutustuttaa saamelaiskulttuuriin menullaan.
Vuonna 2013 perustetun lomakylän kiireisin sesonki oli alkujaan kesä ja syksy, mutta yritys on panostanut vahvasti ympärivuotiseen matkailuun. Ympärivuotisuus tekee myös matkailusta kestävämpää.
– Nykyään se on melkein tasan puolet ja puolet kesän ja talven kanssa, hotellinjohtaja ja yrittäjä Anne Forsell toteaa.
Ennen koronakriisiä lomakylässä majoittui vuosittain vajaa 6 000 matkailijaa. Kansainväliset turistit tulevat perinteisesti talvella ja matkanjärjestäjien kautta, mutta osa ulkomaalaisista tekee nykyään myös omat varauksensa. Kansainväliset matkailijat tulevat Lomakylä Valleen Keski-Euroopasta ja Iso-Britanniasta. Suomalaiset matkailijat tulevat Utsjoelle kesäisin ja tekevät varauksensa itse.
Saamelaisesta turvekammista uusi elämys
Lomakylään on muutama vuosi sitten valmistunut 12 huoneen luhtihotelli ja kotoisia mökkejä. Yrittäjä Petteri Vallen suunnitelmissa on jo pitkään ollut myös kokonaan uudenlainen majoitus, jossa yhdistyvät saamelainen historia ja nykypäivän Lappi-matkailijan majoittuminen. Kehitystyön tuloksena syntyi 35-neliöinen turvekammi, joka tarjoaa uuden yöpymiselämyksen.
Kammi rakennetaan hirsistä ja sen pinta on turvetta. Sen isoista ikkunoista voi ihailla niin keskiyön aurinkoa kuin sydäntalven revontulia. Kestävyys on Lomakylä Vallelle tärkeä arvo, ja siksi myös rakennusmateriaalit on valittu sen mukaisesti. Majoitusta markkinoidaan ympärivuotiseen käyttöön.
– Siitä tulee perinteinen saamelaiskammi, joka on turpeella päällystetty, ja se häviää osittain maastoon. Ennen vanhaan ne olivat tietenkin pienempiä kuin tämä nykyinen, hotellinjohtaja Forsell kuvailee.
Ensimmäinen rakennusvaiheessa oleva kammi on prototyyppi, joka on valmis kesään mennessä. Sen jälkeen niitä rakennetaan kolme lisää. Investoinnin kustannusarvio on 125 000 euroa.
– Sitten meillä on suunnitelmissa erilainen versio kammista uuteen paikkaan. Kyseessä on sama konsepti, mutta hieman eri tyylillä tehty, Forsell kertoo projektista.
Suomessa Business Finland myönsi yrityksille tukia koronakriisin vaikutusten iskiessä kovaa. Lomakylä Vallelle myönnettiin tukea 100 000 euroa turvekammien ja kotimaan markkinoiden kehitystyöhön.
Ainutlaatuinen ympäristö kasvattaa vetovoimaa
Yksi Utsjoen vetovoimatekijöistä on villi ja koskematon luonto. Tenolla on erinomaiset mahdollisuudet monenlaiseen ulkoiluun Paistunturin ja Kaldoaivin erämaa-alueilla, kun Norjan tunturit näkyvät Tenojoen toisella puolella.
– Tämä on kohteena aivan erilainen kuin muut Lapin kohteet. Olemme Tenojoen varrella, terassi suurin piirtein joen päällä ja siitä voi katsella Norjan puolelle. Tämä on todella kuvauksellinen ja maisemallisesti hieno alue, Forsell kuvailee.
Utsjoen uniikki sijainti Norjan rajalla kasvattaa kohteen vetovoimaisuutta ja avaa sille monia mahdollisuuksia, joita muilla alueilla ei ole. Destinaatio vetää myös puoleensa matkailijoita, jotka haluavat kulkea samalla reissulla Suomesta Norjan puolelle ja päinvastoin.
Pohjoiseen tulevat matkailijat haluavat kokea alueen hiljaisuuden, rauhallisuuden ja autenttisuuden. Samat tekijät ovat koronakriisin jälkeen merkittäviä valttikortteja, kun turistit kaipaavat omaa tilaa, turvavälejä ja turvallisuutta.
– Tänne on jo aiemmin hakeutunut ihmisiä, jotka eivät halua massakohteisiin, ja se tietenkin tulee korostumaan vielä.
Luottavaisin mielin tulevaisuudesta
– Viime kesä oli älyttömän hyvä, koska Norjan raja oli auki ja ihmiset kulkivat sinne ja tänne.
Kesäkausi 2020 oli erinomainen Utsjoen matkailualalle. Utsjoella oli rekisteröityjä yöpymisiä toukokuun ja lokakuun välillä 23 700, joka on 32 prosenttia enemmän kuin edeltävänä vuonna samaan aikaan. Myös majoitusmyynti nousi kesäkaudella 27 prosenttia.
– Kaikki eivät uskalla vielä lähteä ulkomaille, vaikka johonkin pitäisi päästä, ja me olemme tarpeeksi eksoottinen kohde. Näen, että tuleva kesä on hyvä kausi koko Lapille, Forsell uskoo.
Tuleva talvikausi 2021–2022 vaikuttaa lähtevän myös hyvin käyntiin, kunhan rajat aukeavat ja lentoja on riittävästi. Lomakylä Valleen on tehty ulkomaalaisten matkailijoiden varauksia joulukuulle ja tammikuulle, erityisesti saksalaisilta.
Forsell suhtautuu matkailun tulevaisuuteen luottavaisin mielin. Kansainvälisen yleisön houkuttelemisessa Lapin ja Utsjoen matkailua edistää hänen mielestään se, että Suomi koetaan turvallisena kohteena. Kun valitaan muiden lumisten matkakohteiden väliltä matkailun avautuessa, terveysturvallisuudella on iso vaikutus päätökseen.