Koronakriisi iski voimalla myös Lappiin ja vaikutukset ovat merkittäviä eri bisneksen aloille. Koulutettujen ja onnellisten suomalaisten kyky innovoida uutta tunnetaan maailmalla. Nyt lappilainen liiketoimintaympäristö osoittaa selviytymis- ja sopeutumiskykynsä.
Suomi on tunnetusti liiketoiminnalle ja investoinneille vakaa ja turvallinen ympäristö, joka osoittaa resilienssinsä myös ennakoimattomissa muutostilanteissa ja kriisien kohdatessa. Keväällä 2020 Suomessa tehtiin koronaviruksen talousvaikutusten johdosta nopeasti muutoksia lainsäädäntöön ja allokoitiin vahvasti tukea yritysten tilanneanalyysien ja kehittämistoimenpiteiden tekemiseen.
Suomen lomautusjärjestelmän ilmoitusaikojen ja yt-neuvottelujen kestoaikojen lyhentäminen toi kaivattua joustoa henkilöstön sopeuttamiseen. Yrittäjille myönnettiin määräajaksi mahdollisuus saada työttömyysturvaa yritystoiminnan harjoittamisen rinnalla ja lisäksi yritykset voivat lykätä veroja ja maksuja koronan takia. Yleistukea ja toimialakohtaisia avustusmenetelmiä on vielä suunnitteilla.
Yrityksiä palveleva toimijakenttä Lapissa on hyvin organisoitu ja aktiivinen, joten alueen yritykset ovat tarttuneet hanakasti tarjottuihin tukielementteihin vaikeassa muutostilanteessa.
– Myös yritysten kehittämispalveluissa kynnys hyödyntää ulkopuolista asiantuntijapalvelua tilanteessa selviämiseksi on laskettu mahdollisimman alas, rahoitusyksikön päällikkö Eija Virtasalo Lapin ELY-keskuksesta kertoo. – Pohjois-Suomessa koronatukea hakeneet yritykset ovat juuri näitä koronan kouriin joutuneita. Yrityksissä mietitään nyt aktiivisesti uusia keinoja selvitä tilanteesta, suhtautuminen on ollut positiivista.
Joulupukin kaupunki tukee yrittäjiään
Rovaniemi – Joulupukin virallinen kotikaupunki ja Lapin pääkaupunki – tukee yrittäjiään koronatilanteessa kaikin käytössä olevin tavoin.
– Neuvontapalvelut ovat olleet vahvassa roolissa tässä tilanteessa, puhelimet ovat olleet kuumina maaliskuun alkupuolelta lähtien, Business Rovaniemen yrityskehittäjä Merja Majanen kertoo.
Lähes kaikki Suomen kunnat, myös Rovaniemi, myöntävät koronaviruksen vaikutuksista tuloja menettäneille yksinyrittäjille 2 000 euron suuruisen tuen toiminnan harjoittamisesta johtuvien menojen kattamiseen. Tämän lisäksi Rovaniemellä kaupunginhallitus on tehnyt useita päätöksiä yritysten tukemiseksi.
– Voimme tietyissä tilanteissa joustaa tontinvuokrien maksuajoissa ja myöntää vuokra-alennuksia. Kaupunki ja sen yhtiöt pyrkivät jouduttamaan maksuja yrityksille ja laskuttaessaan puolestaan myöntämään pidempiä maksuaikoja.
Lisäksi Rovaniemen kaupunki pyrkii aikaistamaan tälle vuodelle suunniteltuja, tarpeellisia hankintoja alueen talouden tukemiseksi.
– Hankinnat pyritään kohdistamaan paikallisiin yrityksiin hankintalaki ja kilpailulainsäädäntö huomioiden. Pyrimme löytämään keinoja yhteistyöhön paikallisten yritysten kanssa myös olemalla tiiviisti yhteyksissä yrittäjäjärjestöihin.
Yrittäjäjärjestöt teettävät jäsenilleen aktiivisesti erilaisia kyselyitä, jotta Lapin tilannekuva olisi kaikille toimijoille selkeä.
– Useat matkailu-, ravintola- ja kuljetusalan yritykset ovat nyt vaikeuksissa, mutta esimerkiksi maksuttomien yrityspalveluorganisaatioiden lisäksi myös yritykset, jotka tarjoavat palveluita liiketoiminnan tai digipalveluiden kehittämiseen, ovat kiireisiä, Majanen tietää.
Yrityskehittäjä uskoo, että vaikka suoraa tukea kassakriiseihin kaivataankin, moni valtion myöntämää kehittämistukea hakenut yritys pystyy hyödyntämään mahdollisuuden käyttää aikaa liiketoiminnan kehittämiseen.
– Tilanne on pakottanut yrityksiä ajattelemaan uudella tavalla, huomioimaan uusia asiakasryhmiä, kehittämään uusia toimintatapoja ja kenties uusia tuotteitakin.
Lappi tarjoaa ihanteellisen sijainnin monenlaisille yrityksille
Koronakriisin alkaessa Suomen Tasavallan presidentti Sauli Niinistö muistutti kansalaisia ottamaan ”fyysistä etäisyyttä ja henkistä läheisyyttä” toisiinsa. Lapissa, missä väestötiheys on alle kaksi henkilöä neliökilometrillä, yhteisöllisyyttä on totuttu vaalimaan pitkistä välimatkoista huolimatta hyvien tietoliikenneyhteyksien turvin.
– Minusta Tunturi-Lapissa on säilynyt aika positiivinen ja hyvä henki, seutukuntaorganisaatio Tunturi-Lapin Kehitys ry:n toiminnanjohtaja Veli-Matti Hettula arvioi. – Olemme järjestäneet yrityksille Koronaexit-virtuaaliaamukahvitilaisuuksia sekä ohjanneet yrittäjiä liiketoiminnan tilanteen arvioinnissa ja erilaisten tukihakemusten tekemisessä.
Alueorganisaatioiden ja kuntien elinkeinotoimijat ovat olleet keskenään tiiviisti yhteyksissä ja yhdessä yritysten tukena. Hettula uskoo, että lukuisten tuntureiden seutukunta Länsi-Lapissa tulee menestymään koronakriisin jälkeenkin omilla vahvuuksillaan.
– Tunturi-Lapista löytyvät Suomen suurimmat tunturit, elintilaa rauhallisissa ja turvallisissa kylissä, kansainväliset matkailukeskukset ja WHO:n mukaan maailman puhtain ilma. Täällä on tilaa hengittää ja tämä on ideaali ympäristö myös uusille hankkeille, jotka hyötyvät näistä ominaispiirteistä.
Erityisesti moottorikelkoistaan tunnetulle BRP:lle Lappi on ihanteellinen sijoituspaikka monenlaisille toiminnoille.
– Meillä on tietysti pitkä historia Rovaniemellä, missä Lynxin moottorikelkkatehdas on sijainnut vuosikymmeniä, mutta vaikka toimintamme on maantieteellisesti laajentunut, Lapissa olemme edelleen keskellä päämarkkina-alueitamme, Ruotsi, Norja ja Venäjäkin sijaitsevat lähellä, BRP:n kaupallinen johtaja ja BRP Finlandin paikallisjohtaja Valto Ristimella sanoo.
Teollisuuden näkökulmasta erityisesti Rovaniemen ja Kemi-Tornion alueet kiinnostavat sijoittajia, mutta Lappiin on helppoa houkutella myös yritysvieraita.
– Jälleenmyyjät tulevat mielellään Lappiin tutustumaan uusiin tuotteisiimme. Olemme järjestäneet lanseeraustilaisuuksia useana vuonna Levillä, minne on saapunut satoja jälleenmyyjiä kymmenistä maista.
Lapin matkailukeskuksista löytyy Ristimellan mukaan paitsi osaamista kansainvälisten tapahtumien järjestämiseen, myös ensiluokkaiset puitteet oheistapahtumille.
– Elämme haastavia aikoja, mutta uskomme siihen, että akuuteimman kriisin jälkeen Lappi on edelleen maailman paras ympäristö tehdä kestävää ja kannattavaa bisnestä.
Julkaistu 5/2020