Lapin matkailun kesäkausi sujui paremmin koko maan keskiarvoon verrattuna, ja se osoitti maakunnan sisällä suuret alueelliset erot. Suomalaisten talvilomaviikoille on tullut hyvin varauksia, mutta niiden ulkopuolella on hiljaista. Erityisesti Suomen pahentunut koronatilanne aiheuttaa jännitystä joulun ja uudenvuoden matkojen toteutumisesta.
Kesäsesonkina toukokuusta lokakuuhun Lapissa rekisteröitiin yöpymisiä neljänneksen vähemmän kuin viime vuonna, noin 772 000 yöpymistä. Koronakriisin myötä majoitusmyynti puolestaan laski melkein kolmanneksen. Lapin matkailu kärsi kesäkaudella koronakriisistä Suomen keskiarvoa selkeästi vähemmän, sillä Suomen rekisteröityjen yöpymisten määrä tippui noin 38 prosentilla.
Kesäkautena näkyivät suuret alueelliset erot kohteiden tuloksissa
Maakunnan sisällä alueelliset erot kesäkauden tuloksessa olivat suuret. Kesäsesongin menetykset näkyivät eniten Rovaniemellä, Meri-Lapissa, Kittilässä ja Inarissa, joissa kansainvälisten asiakkaiden osuus on tyypillisesti ollut isompi. Kotimaisten matkailijoiden yöpymisten määrä pieneni Lapin kesäkautena kolmella prosentilla.
Kotimaisen matkailun kysyntä suosi pienempiä kohteita. Esimerkiksi Sallassa kesäkautena oli noin 24 prosentin nousu rekisteröidyissä yöpymisissä. Heli Karjalainen Matkalle Sallaan ry:stä kertoo kauden olleen monelle sallalaiselle yritykselle ennätyskesä.
– Kesämatkailu oli meillä jo hyvässä nousussa aikaisemminkin, mutta koronan “tuomat” kotimaan matkaajat toivat Sallan kesäsesongin aivan uudelle tasolle. Sallalle kesä oli erinomainen.
Suomalaiset varaavat matkansa, ja myös voivat perua sen, melko lähellä matkan ajankohtaa, mikä tekee tilanteen arvioimisesta hankalaa. Rekisteröityihin yöpymisiin ei lasketa mukaan Airbnb-kohteiden ja yksityisten mökkien vuokrausta.
Lapin Luotsin matkailun koronatoipumisen tilannehuoneen tilastojen mukaan Airbnb-myynti nousi kesäkaudella, erityisesti Tunturi-Lapissa. Kesäkautena koko maakunnan alueella myynti nousi 14 miljoonaa euroa viime vuoteen verrattuna. Lapin liiton projektipäällikkö Kristian Sievers huomauttaa, että luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia, sillä majoituskapasiteettia on siirtynyt toisilta myyntialustoilta Airbnb:lle noin 20–30 prosentin verran lisää.
– Osittain asiakasmäärät ovat kasvaneet ja osittain asiakkaat ovat valinneet uuden varauskanavan. Se voi johtua siitä, että kun hotellit olivat monin paikoin kiinni tai ehkä asiakkaat ovat halunneet enemmän mökkiin tai loma-asuntoon kuin hotellimajoitukseen.
Kotimainen kysyntä talvikaudelle tuo valonpilkahduksen kaamokseen
Lapland Hotelsin toimitusjohtaja Ari Vuorentausta kertoo, että menetetyt kansainväliset matkailijat ja kotimaan pahentunut koronatilanne huolettavat talvikauden suhteen, vaikkakin kuluneen kesäkauden tulos oli positiivinen yllätys olosuhteisiin nähden. Kotimaan kysyntä painottuu tietylle ajanjaksolle, joulun ja uudenvuoden tienoille ja sitten myöhemmin keväälle, kun taas normaalina kautena koko talven läpi on riittänyt väkeä.
– Kotimaan kauppa on käynyt kohtuullisen hyvin, mutta tulemme kuitenkin todella paljon jäämään jälkeen normaalitalven tuloksesta kokonaisuudessaan.
Vuorentausta on tyytyväinen ja onnellinen kotimaisten matkailijoiden aktiivisuudesta, mutta hän myös kuvailee matkailun toimijoiden ilmapiiriä talvikauden suhteen ankeaksi ja harmaaksi, sillä tuleva talvi tulee olemaan kaikille vaikea.
Lapin matkailun toimijat tekivät kovin töitä sen eteen, että valtion matkustusrajoituksia muutettaisiin ja kansainväliset matkailijat voisivat saapua talvisesonkina, mutta rajoitukset pysyivät entisellään kritiikistä huolimatta. Kansainvälinen matkailu koki viimeisimmän kolauksen, kun matkatoimisto TUI tiedotti marraskuun alkupuolella peruvansa Lapin joulun matkat. Yhtiö perusteli marras- ja joulukuun matkojen perumista epävarmalla koronatilanteella ja Suomen matkustusrajoituksilla.
Kotimainen Aurinkomatkat ryhtyi myymään pakettimatkoja Lapin eri kohteisiin syyskuussa ja sai riemastuneen vastaanoton. Yritys päättikin kasvattaa kapasiteettiaan ja lisäsi uusia kohteita myöhemmin marraskuussa. Parhaillaan matkoja myydään Leville, Saariselälle, Rovaniemelle, Ylläkselle, Luostolle, Pyhälle, Pallakselle ja Rukaan Kuusamoon.
Aurinkomatkojen toimitusjohtaja Timo Kousa kertoo yhtiön tiedotteessa, että suunnittelussa on myydä kotimaan pakettimatkoja ympärivuotisesti.
– Kotimaan matkapakettien kysyntä ylitti kaikki odotuksemme ja olemme myyneet ensimmäisten viikkojen aikana jo reilusti yli tuhat matkapakettia. Myimme nopeasti loppuun jo suosituimpien lomaviikkojen lähtöjä, mutta olemme saaneet joustavasti kasvatettua kapasiteettia, Kousa kertoo tiedotteessa.
Talvikauden Airbnb-tilannetta arvioidaan varaustilastojen mukaan: kesän nousukausi on tullut laskuunsa, kun katsotaan talven varauksia.
– Ennakkotietojen mukaan suomalaisten lomaviikkoina, eli viikot 52 ja 53 ja hiihtolomaviikot, Lapin kohteissa voi olla kohtalainen tilanne. Kotimaista kysyntää näyttäisi olevan, ellei matkustusrajoituksia tule Suomen sisällä. Ongelmana on se, että uudenvuoden jälkeen hiihtolomaviikkoihin asti kaikkialla kysyntä on aika pientä, Kristian Sievers sanoo.
Lappiin oli Airbnb-varauksia marraskuulle noin puolet vähemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Esimerkiksi jouluviikolle Rovaniemelle on varattu 1 049 kohdetta, kun aiempana vuonna varauksia oli tehty 3 379.
– Iso kysymysmerkki on, mihin tautitilanne etenee ja toteutuvatko varattuina olevat matkat, Sievers kertoo.
Talvikaudelle on jo Sallaan hyvin varauksia kotimaisilta asiakkailta, jopa enemmän viime talviin verrattuna. Kuitenkin tumma pilvi varjostaa ohjelmapalveluyrityksiä, sillä kotimainen yleisö kuluttaa tuotteita vähän verrattuna kansainvälisiin matkailijoihin.
– Mutta tilanteeseen nähden yrittäjät ovat kuitenkin hyvällä asenteella tekemässä voitavansa tämän talven osalta. Asioita tehdään yhteistyöllä, kuten ennenkin Sallassa, ja kunta koittaa auttaa parhaansa mukaan. Piristystä toi mahtava uutinen koskien Sallan kansallispuistohakemuksen jatkoonpääsystä, kertoo Heli Karjalainen.