Joulu 1982 Kemijärvellä. Viisivuotiaan Sami Mustosen paketista paljastuu hartaasti toivottu lahja: ikiomat laskettelusukset! Seuraavat talvet kuluvat isoveljien perässä Suomun rinteissä. Pikku-Sami seuraa ihaillen, kun oman kylän suuruudet, Kellokummun veljekset, menestyvät. Kemijärvellä eletään kumparelaskubuumia.
30 vuotta myöhemmin Naganon olympialaisten pronssimitalisti, kansainvälisen uran kumparelaskijana tehnyt Mustonen matkaa kohti tuttua huippua Sveitsin Zermattin jäätiköllä valmentajakollega Lauri Kolomaisen kanssa. Mustonen on hakenut pitkään suksisponsoria Suomen maajoukkueelle, mutta sopivaa ei tunnu löytyvän.
– Pitääkö näitäkin ruveta itse tekemään, Mustonen irvailee, eikä arvaakaan mihin tuo tokaisu johtaa. Syntyy Shaman skis – Lappi-brändiin nojaava kumparelaskusuksia valmistava yritys.
Mustosen kotikaupunki Kemijärvi ja läheiset Suomun rinteet ovat kasvattaneet monta menestyjää. Kumparelaskun lappilaisjuuret näkyvät Shaman skisin suksissa.
– Kaksi ensimmäistä mallia nimettiin Kemijärven ja Rovaniemen postinumeroiden mukaan, Sami Mustonen kertoo.
Kaksi viimeisintä Shaman skisin suksimallia puolestaan saivat kylkiinsä Muuramen ja Jyväskylän postinumerot. Keski-Suomessa on toinen Suomen kumparelaskukeskittymä, jonka kasvatteja Mustosen kanssa firmaa pyörittävä Lauri Kolomainen on. Kolomaisen oma kilpaura päättyi ennen aikojaan polvivammaan ja nykyään hän toimii Suomen kumparemaajoukkueen päävalmentajana.
Shaman skis -sukset valmistetaan Keski-Euroopassa useita huippumerkkejä tuottavalla suksitehtaalla. Lappilaissuksi tähtää kansainvälisille markkinoille ja erityisesti Pohjois-Amerikkaan, missä kumparelasku on suosittua. Mustosen ja Kolomaisen pitkä lajitausta on auttanut jalansijan saamisessa suksimarkkinoilla.
– Silti on mennyt monta vuotta uskotella, että tämä on hyvä. Kun ihmiset ovat uskaltautuneet laittamaan sukset jalkaansa, palaute on ollut aidosti positiivista, Mustonen sanoo.
Kumparelasku on pieni laji, jolla on maailmassa joitakin kymmeniätuhansia harrastajia. Koska marginaalilaji ei kiinnosta isoja suksimerkkejä, kumparelaskusuksi oli jäänyt jälkeen lajin kehityksestä. Mustosen ja Kolomaisen työn tuloksena on syntynyt nopealla aikataululla suksi, jolla kilpaillaan nyt maailman kumparehuipulla. Ensilasku laskettiin Zermattissa vain vuosi idean syntymisen jälkeen ja Sotshin olympialaisiin mennessä kolme neljästä suomalaisesta kumparelaskijasta kisasi lappilaisella suksella.
Tälle kaudelle Shaman skis sai maahantuojan Pohjois-Amerikkaan. Yritys tekee pääasiassa kilpasuksia, mutta eri mallit toimivat Samin mukaan myös harrastajan rinnelaskussa. Suksia on mennyt hyvin kaupaksi ja kaksikko toivoo kasvun jatkuvan sellaisena, että lappilaissuksien tekeminen olisi joskus tuottavaa liiketoimintaa.
Kolmevuotias Shaman skis pyörii toistaiseksi pitkälti yrittäjien intohimon voimalla. Kun Kolomainen reissaa maailmalla kumparemaajoukkueen päävalmentajana, Mustonen tekee päivätyötä Rovaniemellä BRP: n kelkkatehtaalla. Vapaaillat kuluvat yrityksen papereita pyöritellessä. Oman suksimerkin perustaminen on toteutunut unelma ja palkinto jo itsessään, mutta kannustavinta on kisakumpareikoista kaikuva palaute.
– Viime kaudella Jimi Salonen laski maailmancupissa palkintopallille ja kokonaiskilpailun viidenneksi meidän suksella. Kisamenestys luo uskoa, että tätä kannattaa jatkaa, Mustonen sanoo.