Outokumpu, jätteettömän teräksen tuotannon ja kierrätettävien materiaalien kansainvälinen johtaja, on keskittänyt Tornion tehtaansa ruostumattoman teräksen kierrättämiseen jo yli 17:n vuoden ajan.
Kaikki tehtaan tuotteet on tehty 70-90 prosenttisesti kierrätetyistä materiaaleista, ja ovat elinkaarensa jälkeen taas täysin kierrätettäviä. Yhtiön pääliiketoimi perustuu nykyään teräksen kierrättämiselle, jonka 87:n prosentin osuudella on markkinoiden suurin.
Vuosisadan historia ja edelleen ajan hermolla
Outokummun historia juontaa rikkaaseen kuparimalmiesiintymään joka löytyi Itä-Suomesta vuonna 1910. Nykyinen Outokumpu muodostui liittämällä Avesta Sheffieldin vuonna 2001, sekä Thyssen Kruppin teräshaara Inoxumin vuonna 2012. Vuosien mittaan Outokumpu kehittyi kaivos- ja monimetalliyhtiöstä ruostumattoman teräksen maailmanjohtajaksi.
Yhtiön Tornion tehdasta kuvaillaan nykyään maailman toiminnaltaan tehokkaaksi ruostumattoman teräksen tehtaaksi. Outokummun mukaan Tornion tehtaan teollisen yhteistoimen arvoksi on arvioitu 200 miljoonaa euroa vuosittain.
Tehokkuuden parantamiseksi yhtiö minimoi alkuraaka-aineiden käytön tuotannossaan, vähentäen samalla myös kaatopaikkajätettään. Malli on ympäristöystävällisen lisäksi erittäin kustannustehokas.
– Outokummun liiketoiminta perustuu kierrätykselle. Raakamateriaalimme on kierrätetty teräs, jota tuomme ympäri Euroopan Tornion tehtaallemme Suomeen. Sulatamme sen sähköllä sulattamollamme, lisäämme useita aineita metalliseokseen, esimerkiksi ferrokromia, ja tuotamme ruostumatonta terästä asiakkaan tilausten mukaisesti, sanoi Outokummun kestävyyden ja ympäristöasioiden varatoimitusjohtaja Juha Ylimaunu.
Outokummun mukaan ruostumatonta terästä on joka puolella, ja kysyntä kasvaa joka päivä. Kierrätettävää ruostumatonta terästä käytetään muun muassa energian tuotannossa, kemikaaliteollisuudessa, rakentamisessa, liikenteessä, lämmityksessä ja jäähdytyksessä, öljy- ja kaasuteollisuudessa, metsäteollisuudessa sekä kodinkoneiden valmistuksessa. Näitä tuotteita myydään kotimaassa ja viedään ulkomaille. Lyhyesti sanottuna, teräksen tuotanto tarvitsee sivutuotteita.
Yhteistyössä kiertotaloutta ja kestävyyttä
– Liiketoimintamme on jätemetallin sulattaminen, ja siitä loistavien tuotteiden valmistaminen ympäri maailman. Lopputuotteestamme noin 95 prosenttia viedään ulkomaille, sanoi Ylimaunu, lisäten, että – teräksen kierrättäminen on paras malli ruostumattoman teräksen tuottamisessa. Vaihtoehtona esimerkiksi rautamalmin käsittely masuunissa on paljon kalliimpaa, vaatii enemmän energiaa ja tuottaa enemmän päästöjä ilmaan ja ympäristöön.
Sivutuotteiden jälleenkäsittely on keskeistä Outokummun toiminnassa. Noin 60-80 rekallista metallikuonaa täytyy käsitellä joka työpäivä. Metallit kerätään talteen, ja kuona-aineet murskataan jälleen tuotantoon laadun puitteissa. Pohjois-Suomessa kuona-aineita on käytetty teiden valmistamiseen jo vuosien ajan, sillä sen tekniset ominaisuudet ovat paremmat kuin luonnon kivillä.
Teollisuus- ja kauppayhteistyö on tärkeää Outokummulle, vaikka se ei olekaan keskeisin asia metallin tuottajille. Outokumpu pyrkii kuitenkin tukemaan kiertotaloutta ja kestävyyttä sopimuksilla muiden yhtiöiden kanssa raaka-aineiden käytön hillitsemiseksi. – Jotkin alihankkijat käsittelevät kierrätettyä terästä sulatusta varten, toiset käsittelevät sivutuotteitamme, kuten metallikuonaa, uusiksi asiakastuotteiksi, esimerkiksi teiden pinnoitukseksi, sanoi Ylimaunu.
Esimerkkejä Outokummun urakoitsijoiden käsittelemistä materiaaleista ovat jälleenkäytettävä teräs, hieno kalkki ja ferrokromi, CE-sertifioitu kuona-aines, ja tulenkestävät aineet.
Yksi Outokummun urakoitsijoista on Torniolainen Tapojärvi Oy, joka tarjoaa terästehtaiden ja -kaivosten palveluja. Tapojärvellä on sivutuotteiden kierrättämisen viimeisin osaaminen ja teknologia, tarjoten monipuolisia palveluja raskaalle teollisuudelle.
– Tapojärvi on mukana Outokummun käyttämien tulenkestävien tiilten kierrättämisessä. Käytetyt tiilet muutetaan tulenkestäviksi aineksiksi joita jälleenkäytetään ruostumattoman teräksen tuotannossa, säästäen luonnon raaka-aineiden ja mineraalien käyttöä, sanoi Outokummun toimitusjohtaja Henri Pilventö.
Pilventö kertoi, että Tapojärvi on myös mukana teräksen ja ferrokromin tuotannon sivutuotteiden jalostaminen. Jalostuslaitos muuttaa ferrokromikuonan arvokkaiksi tuotteiksi ilman hävitettävää jätettä. Ferrokromikuonan jalostamisella yhtiö palauttaa merkittävän määrän ferrokromia takaisin tuotantoon, ja ylijäävät aineet käytetään ensiluokkaisen kiviaineksen tuottamiseen.
Kuonan jalostamisella yhtiö pystyy palauttamaan suuren määrän arvokkaita metalleja terästehtaalle. Tämä prosessi on erittäin kustannustehokas, sillä jäteveroilta vältytään, ja ennen kaikkea, kuona kierrätetään korkealaatuiseksi kiviainekseksi, vähentäen uusien raaka-aineiden käyttöä.
– Jalostettujen tuotteiden lisääminen metalleihin tuo ensiluokkaisen rakenteen rakennusmateriaaleihin keinotekoisina kiviaineksena. Tätä kiviainesta on käytetty onnistuneesti jo yli 15:n vuoden ajan Pohjois-Suomessa. Myös sammutettu kalkki erotellaan ja käytetään ruostumattoman teräksen valmistuksessa, sanoi Pilventö.
Ylimaunu kertoi prosessien kehittämisen olevan tärkeää Outokummun tulevaisuuden mahdollisuuksille kiertotalouden edistämisessä, esimerkiksi sivutuotteiden kululle ja uusille, tehokkaammille ratkaisuille on reilusti tilaa.
Outokumpu, osana Euroopan yhteistoimia terästeollisuuden kilpailukyvyn edistämiseksi, on 27.10. saanut vuoden 2017 Materialica palkinnon eMove360 materiaalien ja sähköisen liikenteen messuilla Münchenissä.