Tiesittekö, että Pellossa sijaitsee yritys, joka valmistaa kennolevyjä muun muassa loistoristeilijöiden sisustustarpeisiin?
Entä tiesittekö, että Kanadan jääkiekkokaukaloiden jäämerkinnät ovat samaisen Pellolaisen yrityksen käsialaa?
Kyseisen yrityksen nimi on Potma Oy.
Potma on toiminut jo vuodesta 1973 alkaen. Toiminta on lähtenyt paakkutaimien kasvatusruukkujen valmistamisesta ja niistä paperisista kennoista on saanut alkunsa myös nykyinen kennorakenne.
1.1.2003 yrityksen toimintaan tuli mukaan Reijo Lassila. Hän otti vetovastuun Potma Oy:stä.
– Ensimmäinen ratkaistava asia oli päättää, mikä on talon ydinajatus ja -osaaminen. Puuhastella ei kestä, vaan panokset on laitettava siihen, mitä parhaiten osataan, Lassila kertoo.
Ydinosaaminen löytyi alumiinista valmistetusta kennorakenteesta. Alumiinikenno on itsensä kantava, jäykkä, mutta samalla kevyt rakenne. Lisäksi alumiini on kierrätettävä materiaali, jonka voi sulattaa uudelleen.
– Alumiinikenno on omiaan painorajoitteisiin, liikuteltaviin elementteihin, joissa tarvitaan kevyitä, mutta kestäviä rakenteita, Lassila tuumaa.
Tuotetta lähdettiin tarjoamaan laivateollisuuteen, mutta se vaati investointeja.
– Vuonna 2005 investoimme liki kaksi kertaa liikevaihdon verran. Oli pakko. Se osoittautui oikeaksi ratkaisuksi ja yrityksen pelastukseksi, Lassila kertoo.
Vienti- ja perheyritys isolla P:llä
Tällä hetkellä Potma Oy:n tuotannosta 30 % menee suoraan vientiin, loput välillisesti.
Kennorakenteita ja kerroslevyjä käytetään muun muassa laivoissa, öljynporauslautoilla, hisseissä, puhdastiloissa ja raidekalustoissa sisustusrakenteina.
– Päämarkkinamme tällä hetkellä on loistoristeilijät, joita rakennetaan muun muassa Turun telakalla. Onshore-rakentamista on Turun lisäksi Saksassa, Japanissa ja Ranskassa, Lassila summaa.
Vuonna 2008 Reijo ja Kirsti Lassila ostivat Potman. Tänään Reijo omistaa yrityksestä 85%, Kirsti 10% ja lapset 5%. Yrityksessä on parhaillaan vireillä myös sukupolvenvaihdos, kun Reijon pojat Matti ja Antti Lassila ottavat yhä enemmän roolia yrityksen johdossa. Yrittämisen voisi siis sanoa olevan verissä Lassiloilla.
Insinööritaustaiset miehet viihtyvät hyvin luonnossa. Koneinsinööriksi Antti Lassila valmistui 2010 ja Matti Lassila vuonna 2015. Ennen muuttoa Pelloon Matilla oli mielessä käydä katsomassa elämää muuallakin ja hän harkitsi muuttoa Etelä-Suomeen.
– Mietin, että mitä se poika Helsingissä tekee, kun monet harrastuksetkin ovat sellaisia, ettei niitä voi siellä tehdä, Reijo hymyilee.
Pellosta on yhtä hyvä toimia kuin muualtakin maailmasta
Potma työllistää nykyään 10 henkilöä ja yksi on kiireapulaisena. Tuotantomäärä on tällä hetkellä noin 60-65 000 m2 vuodessa ja liikevaihto 2,5 – 3,0 miljoonaa euroa.
– Potman etu kilpailussa on, että se pystyy vastaamaan asiakkaiden tarpeisiin. Laatu ja toimitusajat sekä muunneltavuus rakennepaksuuksilla on tärkeää, kuljetus toimii ja tavaraa on saatavilla, Reijo Lassila kertoo.
Potma Oy:n kaikki toiminta on Pellossa saman katon alla ja kaikki tehdään itse tuotekehityksestä valmiiseen tavaraan. Raaka-aineet saadaan mm. Norjasta, Saksasta, Suomesta ja Italiasta.
– Pellossa on samat mahdollisuudet yrityksen toimia kuin missä tahansa muuallakin. Torniojoen varsi on historialtaankin kansainvälistä aluetta, jossa kauppaa on käyty aina, Lassila tuumii.
Potma Oy valittiin vuoden 2016 lappilaiseksi yritykseksi ja jatkuvat investoinnit sekä uudet innovaatiot povaavat yritykselle menestystä jatkossakin. Tuoteperheen laajentaminen laminointilinjan kautta on parhaillaan käynnistymässä.
Tuotekehitysprosessiin halutaan panostaa ja pitää se asiakaslähtöisenä.
– Asiakkaita kuunnellaan ja pyritään aina vastaamaan heidän toiveisiinsa. Kaupankäynti on asiakkaan ongelmien ratkaisua ja kaupat käydään aina henkilökohtaisesti. Asiakkaat on pakko hakea maailmalta ja suu on aukaistava, kukaan ei hae kotoa, linjaa Lassila.