Tero Mäntykangas vinkit lapin ruokaan
Kuvaaja: Tero Mäntykangas

Lapin ruokakuningas Tero Mäntykangas jakaa vinkkinsä joulunviettoon

Mie olen jouluihminen. Joulu vietetään rauhallisessa tunnelmassa syöden, saunoen ja kokaten.

Parasta kuitenkin on äidin kinkku, perinteiset laatikot ja salaatit. Myös blinit mäteineen ja graavikaloineen on jouluna pöydässä ja poronpaisti sekä käristys tehdään kinkun kaveriksi.

Poro on hyvä vaihtoehto joulupöytään. Alkuruoaksi tekisin porotartarin, jouluista makua ja väriä. Puhdasta suomalaista ruokaa.

POROTARTAR, PUNAJUURIPYRETTÄ JA MARINOITUJA SIENIÄ:

Porotartar

500 g poronpaistia

Liemi:

1 l vettä

80 g ruokosokeria

45 g suolaa

10 g mustapippuria

2,5 g sinapinsiemeniä

2,5 g katajanmarjoja

2,5 g valkopippuria

2,5 g maustepippuria

5 kpl laakerinlehtiä

5 g timjamia

5 kpl tähtianis

10 kpl neilikka

5 g rosmariinia

Sekoita kaikki ainekset keskenään. Kiehauta liemi ja jäähdytä.

Puhdista poronpaisti ja laita paisti mausteliemeen 24 tunniksi. Käännä paistia välillä liemessä.

Ota paisti liemestä ja kuivaa se. Paista paistinpannulla paistin pinnat kiinni ja jäähdytä. Leikkaa pieniksi kuutioiksi.

Tarjoile punajuuresta ja punajuurimehusta tehdyn pyreen sekä marinoitujen sienien kanssa.

 

Marinoidut sienet

100 g suolasieniä ja kantarelleja (ryöppää suolasienet ja huuhtele ylimääräisen suola pois)

3 dl vettä

2 dl sokeria

1 dl valkoviinietikkaa

Kiehauta vesi, sokeri ja etikka. Jäähdytä. Lisää liemi puhdistettujen sienten päälle. Anna maustua yön yli.