Harvassa ovat sellaiset Lapin tiet, joiden maisemia ei katselisi mielellään. Täältä löytyy niin tuntureita, vaaroja, virtaavaa vettä, hiekkarantoja, poroja kuin kauniita järviäkin. Tässä kuitenkin kuusi maisematietä roadtrip-kohteiksi tai vaihtoehtoisiksi reiteiksi Lapin teitä viilettäessä.
1. Utsjoki–Karigasniemi
Utsjoen ja Karigasniemen välistä Tenontietä, nro 970, Suomen pohjoisimmassa kunnassa ei ole syyttä valittu maan kauneimmaksi tieksi. Tenojoen vartta kulkeva tie on rakennettu vasta 1983, ja se mukailee pitkälti aiemmin joen vartta mennyttä kinttupolkua. Välillä tie laskeutuu alas joen tasolle, ja ylös noustessa avautuvat huimat näkymät Tenojoen laaksoon.
2. Särkijärvi–Hetta
Jos on suuntaamassa ylös kohti Enontekiön Hettaa tai jopa Käsivartta pitkin Kilpisjärvelle eikä kiire paina, on tässä yksi vaihtoehtoinen reitti: Tie nro 957 Särkijärveltä Raattaman kautta Hettaan tarjoaa nähtäviksi muun muassa Pallas-Yllästunturin kansallispuiston maisemat, Suomen pisimpänä vapaana virtaavan joen, Ounasjoen, alkuosat ja Ounastunturin. Koukkaus 9571:n puolella tuo kulkijat aivan Pallaksen juurelle ja luontokeskukselle.
Varoituksen sanana mainittakoon, että jos pysähtyy ottamaan kuvan jokaisesta kuvauksellisesta maisemasta, saattaa sadan kilometrin matkaan kulua autollakin päiväkausia.
3. Kittilä-Pokka-Inari
Pohjoisin Itä- ja Länsi-Lapin yhdistävät tiet 955 ja 9552 vievät kulkijan Länsi-Lapista Inariin Pokan kylän kautta. Tietä vierustavat Pokasta Inariin ison osan matkasta Lemmenjoen kansallispuisto sekä Hammastunturin erämaa-alue, mistä voikin päätellä, että nyt ollaan melko syrjässä.
Kittilästä Pokkaan pääsee suoraan sanottuna 955:n lisäksi myös 9552:ta pitkin, jossa asfaltoitua tietä pääsee hieman pidemmälle. Huomaathan, että tie 955 Könkäältä Pokkaan sekä 9552 Kittilän kaivoksen risteyksestä Pokkaan ovat paikoin suht huonossa kunnossa, joten ne vaativat kuskilta kärsivällisyyttä ja varovaisuuttakin. Pokan ja Inarin välinen osuus on sen sijaan hyväkuntoista tietä.
Retrotunnelmaa pääsee aistimaan Pokan baarissa ja jos ei ole kiire mihinkään, voi käydä tutustumassa Sallivaaran vanhaan poroerotuspaikkaan sekä Taatsin seidalla.
4. Pyhä-Luoston tunturitie
Pyhä-Luoston Tunturitie, tie nro 962, sopii kaikille autolla Sodankylään tai siitä pohjoisemmaksi saapuville matkantekijöille.
Pyhältä Luostolle ulottuva tunturijono Suomen vanhimmassa kansallispuistossa, suot, joet ja järvet sekä karu rakka alueen tuntureilla ja vaaroilla tekevät Tunturitiestä vaikuttavan kokemuksen.
Suoran päästä avautuva tunturijono sekä Isokuru eivät jätä säväyttämästä Kemijärven suunnasta saapuvaa matkailijaa, vaikka reitin olisi ajanut kymmeniä kertoja. Olisi kuitenkin panettelua väittää, että pohjoisesta saapuessa näkymät sille hirveästi häviäisivät. Kannattaa siis suosiolla ajaa tie molempiin suuntiin.
5. Isokylä-Räisälä-Suomutunturi
Kemijärvi on tituleerannut olevansa Lapin järvimailla, eikä tittelissä ole edes Lapin lisää. Hyvä tapa itse asian todentamiseen on Kemijärven ja Kuusamon välillä ajaessa, kun ei valitsekaan suorinta reittiä valtatietä pitkin, vaan koukkaa tien 9452 avulla Räisälän lossille, joka muuten sattuu olemaan Lapin ainoa toiminnassa oleva lossi!
Jos kaipaa hieman vilvoittelua, tai autosta on mennyt ilmastointi rikki, kannattaa matkan varrella poiketa vaikkapa Kalkoniemen uimarannalla!
6. Oulu-Pudasjärvi-Ranua-Rovaniemi
Kaipaatko vaihtelua reittivalintoihisi saapuessasi etelästä Lappiin? Oletko ajatellut, että myös matka Lappiin voi olla rauhoittava kokemus? Lepääkö sielusi pohjoisen soita katsellessa?
Ota seuraavalla kerralla Nelostietä ylöspäin ajellessa suuntima heti Oulun jälkeen kohti Pudasjärveä ja siitä Ranualle, mistä pääset jatkamaan joko Rovaniemelle tai minne oletkaan matkalla. Rauhallinen ja hyväkuntoinen tie on rentouttavine maisemineen sen verran miellyttävä ja ajantajua hämärtävä kokemus, että matkalla ehtii pysähtymään vaikka Ranuan hillatorilla!
-
PS. Jos tässä ei ollut tarpeeksi vinkkejä, nappaa talteen Mun Lapin matkavinkit. Matkavinkit johdattavat kansallispuistojen ja tunturien sijaan fiilistelemään lappilaista arkea.