Yrittäjä Tuomas Värriö, Savukoski: ”Aloin miettimään, että olisiko omalla osaamisella kaupallista potentiaalia.”
Tuomas Värriö on rakentanut uransa yrittäjänä kotikunnassaan Savukoskella oman osaamisensa ympärille. Yritystoiminta on laajentunut pikkuhiljaa ja työllistää nyt jo kahdeksan työntekijää.
”Meijän työhistoria alkaa siitä, kun kakskymmentäyheksän vuotta sitten oltiin samalla rakennustyömaalla. Meijän isät teki yhteistyössä hirsimökkiä ja me pojat oltiin joskus matkassa”, Tuomas Värriö, 34, esittelee ystävänsä ja nykyisen yhtiökumppaninsa Sami Pulskan.
Sodankylässä talonrakentajan perustutkinnon suorittanut Värriö oli armeijan jälkeen töissä isällään ja muilla Savukosken yrittäjillä. Isänsä kanssa he tekivät porotilan sukupolvenvaihdoksen vuonna 2008. Yrittäjähenkisen urakoimisen rakennusalalla Värriö aloitti vuonna 2014, silloin vielä palkansaajana.
”Rakennustöitä ja konehommia tehin aina kun porotöiltä kerkesin. Mulla on aika laaja osaaminen, kun tehen putkitöitä ja ajan kuorma-autoja, kaivinkoneita, pyöräkoneita ja rattoreita. Jossaki vaiheessa rupesin miettimään, että olisko sillä omalla osaamisella semmosta kaupallista potentiaalia. Siitä se yritystoiminta alkoi rakentua oman osaamisen ympärille. Toiminimen perustin neljä vuotta sitten.”
Lapin maakunnan itäosassa sijaitseva Savukoski on Suomen harvimmin asuttu kunta, mutta useisiin rakennuskohteisiin on lappilaisittain ihan kohtuullinen matka: Pyhätunturille vajaat 70 kilometriä, Sodankylään ja Kemijärvelle noin 90.
”Työmaista tieten 10–20 prosenttia on Savukoskella, joten matkustamista tämä vaatii.”
Värriö alkoi haaveilla pysyvämmästä toimipaikasta Savukoskella, kun sai vihiä, että kirkonkylällä pitkään toiminut pienkonekorjaamo olisi tulossa myyntiin.
”Sami tuli reilun vuojen kestäneen suostuttelun jälkeen mulle töihin alkuvuojesta 2021 ja minä aloin sillon heti ehottelemaan, että mitä jos yhessä lyyään tuosta tarjous tiskiin. Monen muuttujan jälkeen kauppoja päästiin hieromaan viime syksynä ja alkuvuojesta niitä alettiin toteuttamaan. Huhtikuussa saatiin sitte viimein korjaamo auki ja toukokuussa vietettiin myymälän avajaisia.”
Ennen avajaisia tilat tietysti remontoitiin. Palvelussa ei tingitä.
”Meillei ole varaa valita omia asiakkaita. Meijän on pakko palvella kaikkia niin hyvin, että ne tulevat toistekki. Jos vertaa johonki kaupunkiin, niin kyllä siellä monesti uutena asiakkaana saa vähemmän huomiota ku täälä”, Värriö miettii.
Itse tehtynä tulevaisuus näyttää valoisalta.
”Nyt on tieten vähän erikoiset ajat, mutta vielä ainaki tuntuu, että ihan hyvin meillä menee.”
Lue lisää: Millaista on yrittäjyys Lapissa? Käy lukemassa lisää yritystarinoita!
Ympärivuotinen leipä löytyy monelle kausitöitä yhdistelemällä
Saucraft Oy rekisteröitiin Tuomas Värriön ja Sami Pulskan yhteiseksi yritykseksi vuodenvaihtessa 2021–2022. Värriön ja Pulskan lisäksi yritys työllistää rakennuspuolen tehtäviin tällä hetkellä neljä työntekijää.
”Ja mitä työaikoihin tullee niin tämähän ei mikhän vankileiri ole, vaan työt ja vapaa-ajat on soviteltavissa perhe-elämän sanelemien ehtojen mukhan”, luvataan yrityksen Facebook-sivuilla keväällä julkaistussa työpaikkailmoituksessa.
Savukoskella ymmärretään, että työntekijällä on muitakin velvoitteita.
”Varsinkin semmosella, jolla on poroja. Sillä on pakko suunnitella se työkalenteri ittelle mielusaksi. Se varmaan minukki ajo tälle yrittäjän polulle”, Värriö sanoo.
Saucraftin aputoiminimi Motocraft-pienkonekorjaamo työllistää kaksi työntekijää.
”Meillä on yksi mekaanikko ja minun vaimo Heta ottaa tilaukset vastaan ja myymälän puolelta myypi ihmisille tarviketta ja varaosaa. Samilla on päävastuu rakennuspuolesta, kun ittellä aika menee putkitöissä, hallinnossa, markkinoinnissa ja myynnissä. Korjaamolla minä olen semmosena osa-aikasena, että autan ku kerkiän”, Värriö veistelee.
Pienkonekorjaamo on kuitenkin ollut metallityötaitoisen miehen unelmana pitkään, joten se taitaa näkyä myös työtunneissa.
”Noo… kotipajalla minä tehen nuita kaikkia sepän hommia, hitsailen esimerkiksi peräkärryjä ja rekiä. Motocraftilla huollethan kelekkoja, mönkijöitä, sahoja, aggrekaatteja ja niittokoneista lähtien kaikkia vehkeitä, mitkä vaan mahtuu hallin ovesta sisään.”
Lapissa monet työpaikoista ovat kausiluonteisia. Värriö uskoo, että niitä yhdistelemällä töitä löytyy ympäri vuoden.
”Käytännön työntekijöistä täällä on pula ja semmoset kyllä työllistyy, joilla on oikianlainen asenne. Pitää olla nöyryyttä ja joustavuutta työnantajanki suuntaan ja pitää olla valamis myös menemään välissä sinne oman mukavuusalueen ulukopuolelle. Rakennushommissa varsinki.”
Lue lisää: Käy katsomassa Savukosken avoimet työpaikat Löydä paikkasi Lapista -palvelusta!
Kaikki mitä tarvitaan hyvään elämään
Tuomas Värriö osti isänsä synnyinkodin Värriön kylästä vastavalmistuneena talonrakentajana vuonna 2008.
”Olen vanhat rakennukset purkanu pois ja rakentanut uuvet tilalle”, hän kertoo.
Nyt hän asustaa tilaa vaimon ja heidän 6- ja 4-vuotiaiden lastensa kanssa. Matkaa kirkonkylälle kouluun, töihin ja kauppaan tulee 24 kilometriä. Korvatunturin koulussa järjestetään opetusta esiopetuksesta yhdeksänteen luokkaan asti ja Savukosken lukiossa oppilaat saavat yksilöllistä opetusta, mikä näkyy menestyksenä kansallisissa vertailuissa.
”Siihen nähen, minkä verran meitä veronmaksajia täälä on, Savukosken kunta on tehokkaasti käyttäny olemassa olevat resurssit. Meijän perheen osalta ei vois asiat paremmin olla. Harrastusmahollisuuet on hyvät. Riippuu tietysti, mistä tykkää. Met pyyetään järvellä ja joella kalaa aina ku vain kerkiää. Lapsekki onneksi tykkäävät kulukia luonnossa. Tässä on usiampi lapsiperhe tässä kylällä, vaikkei savuja tieten kahtakymmentä ole. Tulijoitaki tänne ilimeisesti olis ku kaikki talot, mitä on ollu tällä perällä myynnissä, niin ovat ruukanneet meleko nopiasti mennä.”
Uusia kuntalaisia ja kuntaan tutustuvia hän rohkaisee lähtemään mukaan Savukoskella järjestettäviin tapahtumiin, kuten pääsiäisen perinteisille Kuivalihamarkkinoille.
“Sieltä on meijän tuttavapiirissä aika moni romanssiki saanu alkunsa”, Värriö vihjaa.
Lue lisää: Millaista elämä on Savukoskella? Käy lukemassa lisää tarinoita!