Tarjoilija-ravintolatyöntekijä Elina Lakkapää, Ylitornio: ”Täällä jokainen työntekijä tulee kuulluksi”
Laajan kattauksen hotelli- ja ravintola-alan kokemusta jo nuorella iällä hankkinut Elina Lakkapää löysi oman paikkansa Ylitorniolta. Lapissa saa hänen mukaansa tehdä muutakin kuin poronkäristystä.
Restonomi (AMK) Elina Lakkapää, 28, sai kipinän hotelli- ja ravintola-alalle lukion aikana.
”Tein Ylitorniolla Kievarissa töitä baarimikkona, ja yrittäjä alkoi pikkuhiljaa opettaa myös respaa, aamupalajuttuja ja ruuan laittoa. Sitten aloin toimia viikonloppuisin järjestyksenvalvojana, dj:nä ja karaokevetäjänäkin. Palo alalle syttyi, joten lähdin Rovaniemelle opiskelemaan lisää.”
Lapin ammattikorkeakoulusta valmistumisen jälkeen Lakkapää sai töitä Pellosta.
”Olin Hotelli Pellonhovissa tarjoilijana ja respassa. Myöhemmin olin Torniossa Hotel Mustaparran respassa ja tarjoilijana, välillä myös baarimikkona ja karaokea vetämässä. Aika laajasti ala on kymmenessä vuodessa tullut tutuksi, kuten myös vuorotyö epäsäännöllisillä työajoilla”, Lakkapää sanoo.
Ylitorniolta löytyi puoliso, ja työmatkaa Ylitornion ja Tornion välille olisi tullut melkein tunti yhteen suuntaan päivässä jommallekummalle.
”Pienen lapsen kanssa se ei houkuttanut. Tänne rakennettiin talo ja haluttiin jäädä. Kaveri sitten vinkkasi tästä työpaikasta. Kävin yrittäjän kanssa juttusilla ja siitä se lähti.”
Lue lisää: Käy katsomassa Ylitornion avoimet työpaikat Löydä paikkasi Lapista -palvelusta!
Omaperäisyys välittyy asiakkaille saakka
Ravintola Väylän tarjoilija-ravintolatyöntekijänä Elina Lakkapää vastaa salityöskentelystä ja asiakaspalvelusta aina kasvokkaisista kohtaamisista somen päivitykseen.
”Olen kyllä tykännyt olla vähän pienemmässä paikassa töissä, tämä on tuntunut omalta. Täällä kirjaimellisesti tehdään yhdessä ja jokaisen panos näkyy tässä firmassa.”
Yrityksellä on viisi vakituista työntekijää ja sesonkiaikoina ekstraajat täydentävät tiimiä. Työtä tehdään pääasiassa päivä- ja ilta-aikaan, harvoin menee yötöiksi.
”Tänä vuonna taottiin hiihtolomalla myyntiennätyksiä ja kesä oli hurja, tekemistä ja asiakkaita riitti ovien aukaisusta niiden sulkemiseen”, Lakkapää muistelee.
Väylän keittiössä valmistuu myös itse tehtyjä sesonkituotteita.
”Väylän keittiömestarin oma glögi ja sima ovat jo perinteitä Ylitorniolla. Viime jouluksi myyntiin tehtiin joulusinappeja ja -leivoksia. Yhdessä sumplitaan kaikkea mahdollista, myös tapahtumia. Tykkään siitä, että ihan sama mitä keksit, sen tohtii sanoa ääneen, oli idea varteenotettava tai ei. Täällä jokainen tulee kuulluksi.”
Koronapandemian kurittaessa ravintola-alaa luovuutta tietysti tarvittiinkin. Monipuolinen toiminta piti juuri ennen pandemiaa perustetun yrityksen pinnalla. Lakkapään työnantajan Laura Saloniemen rohkeus ja usko omaan tekemiseen huomioitiin Lapin vuoden nuori yrittäjä 2022 -palkinnolla.
”Väylässä tarjotaan päivittäin lounasta ja kahvila-ravintolan palveluita. Täällä järjestetään myös kokouksia, muistotilaisuuksia ja muita yksityistilaisuuksia. Koronarajoitusten aikana laajennettiin kabinettia, että saatiin vähän lisää tilaa. Kesällä käytiin häissä keikoilla, Laura tekee sinne kakut itse.”
Lakkapää ei osaa kuvailla, mistä Lapin omaperäisyys hotelli- ja ravintola-alalla tai juuri omassa työpaikassa syntyy.
”En tiedä, mistä se kuva tulee, että muualla ei olisi samanlaista kuin meillä Lapissa. Asiakkailta tulee palautetta, että täällä on erilaista ja siitä kai se on iskostunut itsellekin päähän. Mehän ei kuitenkaan olla tunturikohde, asiakkaat ei odota meiltä lappilaisia herkkuja. Halutaan olla tietenkin tarunhohtoinen ja taianomainen, mutta ei viedä sitä niin pitkälle, että meillä on pakko olla se poronkäristys listalla.”
Lue lisää: Elämä ja työskentely Lapissa on erityistä. Tutustu uramahdollisuuksiin Lapissa!
Kaikki palvelut sopivasti yhden väylän varressa
Elina Lakkapää laskee asuneensa puolet elämästään Tornionjoen varressa Ylitorniolla.
”Kemistä olen kotoisin, mutta me muutettiin Ylitorniolle, kun siirryin yläasteelle. Tämä on minun papan kotikunta, ja heillä on ollut mökki Ylitorniolla, niin on tullut koko elämän ajan käytyä täällä, vaikka olisin asunut muualla.”
Ylitorniolla palvelut ovat yhdessä kuntakeskuksessa.
”Kaikki on tässä kahden kilometrin matkalla: kaupat, pankit ja muut palvelut tässä keskustan alueella, oma ja miehen työpaikka sekä tyttären uusi päiväkoti.”
Koti hieman etäämmällä keskustasta, 17 kilometrin päässä, tarjoaa rauhallisen vastapainon hetkisille työpäiville.
”Ollaan paljon ulkona, tytär on nyt kaksivuotias. Käydään porukalla koko perheen kesken kelkkailemassa. Silloin tällöin käymmä Ylläksellä mökillä. Toistaiseksi ainakaan ei ole tuntunut, että tästä töihin lähtis etelään käsin. Koskaan enää ei ole tullut mieleen ajatusta asua muualla.”
Lue lisää: Millaista elämä on Ylitorniolla? Käy lukemassa lisää tarinoita!