Valoisan työhuoneen ikkunasta avautuu näkymä Kitkajärvelle. Työhuoneen nurkalta avautuu etelälappilainen metsä.
– Tämä on paras paikka maailmassa tehdä keramiikkaa, kertoo korealainen taiteilija Lapista, Min Kyoung Kim, joka tunnetaan paremmin nimellä Miki.
Miki tuli ensimmäisen kerran elämässään Posiolle vuonna 2010 osallistuakseen keramiikkasymposiumiin. Anu Pentik tykästyi Mikin tyyliin tehdä keramiikkaa ja pyysi tämän töihin keramiikkatehtaalleen. Vuoden jälkeen Miki palasi kotikaupunkiinsa Souliin, mutta hänen sydämensä jäi Lappiin. Miki palasi Posiolle 2012 ja perusti oman keramiikkayrityksen, Miki Studion.
– Ensimmäinen talvi oli vaikea. Itkin kaamosaikaan kolme päivää putkeen ilman mitään syytä, Miki nauraa ja kiittelee samalla paikallisia posiolaisia, jotka ovat ottaneet hänet sydämellisesti vastaan.
Sopeutumista Lappiin on auttanut myös se, että Miki puhuu erinomaista suomea.
– Minulla on loistava suomen kielen opettaja. Juomme kahvia ja pälpätämme.
Luonto inspiroi
Miki rakastaa Lapin vuodenaikoja. Kaikista rakkain niistä on kevättalvi, kun aurinko kimaltelee hangella. Miki ei myöskään väsy katselemaan taivasta, joka on joka päivä erinäköinen.
– Joskus pilvet näyttävät aivan Muumipeikoilta.
Lapin luonto onkin Mikille suuri inspiraation lähde. Kimaltavat keväthanget saivat keramiikkataitelijan luomaan tunturipöllöä muistuttavan Kevätpöllön, joka on yksi hänen suosituimmista tuotteistaan. Lappilainen tapa paistaa nuotiomakkaraa on muotoutunut Mikin luovissa käsissä Makkarakarhuksi, minikokoiseksi jääkarhuksi, joka paistaa makkaraa tuikkukulhon reunalla. Sarjakuvahahmo Pinokkion ja poron yhdistelmä on puolestaan Porokkio, jonka nenä on tehty poron sarvesta.
– Haluan tuoda oman iloni asiakkaille, Miki hymyilee leveästi.
Tuotteita ei toden totta voi olla katsomatta ilman, että suupielet nousevat korviin.
Taiteilua luovuuden ja bisneksen välillä
Kunnianhimoisella korealaiskeraamikolla on selkeä visio tulevaisuudesta.
– Haluan, että tuotteeni tunnetaan laajalti niin Euroopassa kuin Aasiassa. Tavoitteenani on työllistää myös muita alan ammattilaisia, jotta voin itse keskittyä yhä enemmän luovaan prosessiin.
Posiolainen Oiva Soudunsaari oli Mikille suuri apu yrityksen perustamisessa, ja hän auttaa Mikiä edelleen yrityksen kehittämisessä.
– Oiva on mentorini, joka on opettanut minulle sanomaan oman mielipiteeni asioihin.
Kesäisin Miki työskentelee Posiolla sijaitsevan arktisen keramiikkakeskuksen studioassistenttina, joka osaa vastata vierailevien keramiikkataiteilijoiden kummallisimpiinkin kysymyksiin. Myös aivan tavalliset posiolaiset pääsevät ammentamaan Mikin opeista, sillä hän vetää keramiikkakursseja kansanopistossa.
Miki aikoo viettää Posiolla vielä ainakin toiset viisi vuotta.
– Katsotaan sitten, mitä tapahtuu, taiteilija Lapista hymyilee ja rientää valmistelemaan piha-aitassa pidettävää kesänäyttelyään.