Lappi vetoaa moneen työnhakijaan rauhallisuutensa, luonnon ja aitoudensa kautta. Mutta mitä pohjoiseen työllistymisestä haaveilevan kannattaa ottaa huomioon? Lue viisi vinkkiämme työnhakuun Lapissa!
1. Älä pelästy etäisyyksiä
Pohjoinen saattaa etelästä päin katsoen sijaita kaukana, ja pitkät välimatkat ovat usein arkipäivää Lapin sisälläkin. Kartalla pitkältä näyttävää matkaa ei kuitenkaan kannata arkailla.
– Kilometrien sijaan kannattaa ajatella aikaa, TE-toimiston yrityspalvelujen asiantuntija Mikko Niemelä sanoo.
Kun puolessa tunnissa etenee Helsingin ruuhkassa muutamia kilometrejä, posottaa pohjoisen teitä useita kymmeniä kilometrejä. Välimatkat eivät myöskään näy työpaikkailmoituksissa korostuneena ajokortin tarpeena, arvioi henkilöstöpalveluyritys Baronan Rovaniemen palvelupäällikkö Jyry Lehtoniemi.
Moni työnantaja tai kunta saattaa myös auttaa paikallisen asunnon etsimisessä. Esimerkiksi monen matkailukeskuksen järjestämä majoitus saattaa sijaita varsin lähellä itse työpaikkaa, jolloin oma kulkuneuvo on tarpeen lähinnä vapaa-ajan kulkemiseen.
Apua etäisyyksienhallintaan on saatavilla myös ennen työpaikan saamista, sillä työ- ja elinkeinoministeriö voi avustaa työnhakuun liittyvissä matka- ja yöpymiskustannuksissa. Esimerkiksi työhaastattelumatkan kuluja voidaan tietyin ehdoin korvata työttömälle työnhakijalle, Niemelä muistuttaa.
Lappiin tai Lapissa pitkän matkan perästä muuttava työtön työnhakija voi myös olla oikeutettu Kelan tai oman työttömyyskassan tarjoamaan liikkuvuusavustukseen, joka on tarkoitettu työmatka- tai muuttamiskuluihin.
Ja jos työpaikan sijainnista on valmis joustamaan, löytää tekevä varmasti töitä. Vaikka jollakin paikkakunnalla olisi ylitarjontaa juuri sen oman ammatin osaajista, saattaa toisessa taas saman ammatin edustajista olla pulaa.
2. Innostu luonnosta
Vaikka Lapissa on myös kaupunkiympäristöä, on maakunnan keskiössä monella tapaa sen ainutlaatuinen luonto.
Metsäinen ympäristö näkyy ja tulee näkymään myös työmarkkinoiden kehityksessä. Moni tällä hetkellä käynnissä oleva teollisuuden suurprojekti liittyy pohjoisen metsän hyödyntämiseen ja biotalouteen, ja puhtaana, eksoottisena sekä rauhallisena näyttäytyvä Lapin luonto houkuttelee matkailijoita enenevän ympärivuotisesti niin kaukaa kuin koto-Suomestakin.
Uusia työpaikkoja voi siis odottaa niin teollisuuspaikkakunnille, matkailuvetoisiin kaupunkikeskuksiin kuin pienillekin paikkakunnille, sillä lappilaista luontoa löytyy kaikkialta.
Myös moni vapaa-ajanviete liittyy Lapissa luontoon. Tekemistä keksii siis aina, mikäli ulkoilu on lähellä sydäntä. Varsinkin pohjoisen pienelle paikkakunnalle haikailevan on hyvä myös pohtia, millaisia harrastusmahdollisuuksia itselleen kaipaa, Lehtoniemi muistuttaa.
– Hakijan kannattaa miettiä realistisesti sitä, viihtyykö vapaa-ajalla luonnossa tai esimerkiksi rinteessä. Vapaa-aika on iso osa elämänlaatua.
3. Ole liikkeellä oikeaan aikaan
– Juuri nyt Lapissa ovat työnhakijan markkinat ja samaan aikaan isompi kohtaanto-ongelma, kun tilannetta vertaa parin vuoden takaiseen, Baronan Lehtoniemi sanoo.
Kuinka ajoissa työnhaku kannattaa aloittaa, jos tavoitteena on viettää ensi talvi pohjoisessa? Talvisen sesonkityön osalta parhaita kuukausia ovat usein alkukesä ja -syksy, jolloin moni yritys suunnittelee seuraavaa kauttaan ja samalla pohtii tulevia työntekijätarpeitaan, Lehtoniemi arvioi.
Heti talvisesongin jälkeen moni yritys viettää hiljaisempia kuukausia tiiviin työrupeaman jälkeen lomaillen, eivätkä rekrytointiprosessit välttämättä etene loppukeväästä. Jatkuva työnhaku kuitenkin kannattaa, sillä moni taho hakee tekijöitä ympärivuotisesti. Vaikka unelmien työnantajalla ei paikkoja juuri nyt olisikaan avoinna, jättää yhteydenotolla ja hakemuksella itsensä muistiin tulevaa varten.
– Moni rekrytointitarve ilmenee jälkipolttoisesti. Ja mitä pienempi yritys, sitä enemmän virallinen rekrytointiprosessi vie resursseja, Lehtoniemi vinkkaa.
Kaikki työpaikat eivät siis koskaan löydy julkisesta hausta Baronan kaltaisten henkilöstöpalvelujen tai työ- ja elinkeinotoimiston kautta. Yritykset ilmoittavat tarpeistaan myös sosiaalisen median kanavien ja omien kotisivujensa kautta, eli oikea työnhakuaika on käynnissä jatkuvasti.
Pohjoisten työmarkkinoiden tulevaisuutta voi hahmotella myös Ammattibarometrin kautta, Niemelä muistuttaa. TE-toimistojen kahdesti vuodessa päivittävä barometri ennakoi noin 200 ammattinimikkeen tilannetta, Lapin ELY-keskuksen alueen neljään paikalliseen työmarkkinaan jaoteltuna.
4. Sähköinen työnhaku kuntoon
Pohjoisen pitkät etäisyydet näkyvät myös rekrytointivaiheessa. Moni työhakemus kulkee sähköisten järjestelmien kautta, mutta kaukana sijaitsevan työpaikan hakemiseen kannattaa valmistautua myös muilla tavoin.
Moni työnantaja käyttää varsinkin hakuprosessin alkuvaiheessa video- tai Skype-haastattelua, joten puitteet persoonan esiintuomiseen ei-kasvokkain kannattaa valmistella hyvin. Tekniset asiat, kuten hyvä valaistus ja teknisesti siedettävä video ovat perusasioita, joilla hyvä hakija jää rekrytoijan mieleen.
Luontevaa etäyhteydellä esiintymistä kannattaakin harjoitella, mikäli mielii Lappiin pidemmän matkan takaa. Mikäli digitekniikka tuottaa haasteita, on työnhakuvalmennuksissa tarjolla apua myös siihen, Niemelä vinkkaa.
Erityisesti niin kutsutun hiljaisen haun kannalta työnhakutietojen ajantasaisuus erilaisissa sähköisissä järjestelmissä ja palveluissa on elintärkeää. Oman osaamisen, pätevyyksien sekä työnhakualueen päivittäminen ovat pitkälti työnhakijan oman aktiivisuuden varassa.
– Työnantajat hakevat jo nyt paljon tekijöitä, jotka eivät asu alueella mutta ovat ilmaisseet tiedoissansa Lapin kiinnostavan, TE-toimiston Niemelä muistuttaa.
5. Kokeile rohkeasti
Vaikka pohjoisen elämänrytmi saatetaan mieltää keskimääräisestä rennommaksi, tehdään täällä työ kädet savessa, kurassa ja aina aidolla asenteella.
– Lapissa keskitytään tekemiseen, ja syy on usein käytännöllinen. Kun välimatkat ovat pitkiä, käytetään yhteinen aika tehokkaasti. Näin jää myös enemmän tehokasta vapaa-aikaa, Lehtoniemi sanoo.
Kun pohjoinen tekeminen on tehokasta, voi myös kommunikointi olla joskus suoraa. Hyvän työntekijän perusominaisuuksilla pääsee pitkälle, eikä aitoutta arvostavassa ympäristössä omaa persoonaa kannata peitellä.
Mitä muuta positiivisuuden ja iloisuuden lisäksi kannattaisi osata? Koska Lapin työelämän piirit ja tekijäresurssit ovat kohtalaisen pienet, näkyy työnantajien toiveissa monesti moniosaajuus, Niemelä sanoo.
Laaja-alaisen osaamisen vaatimusta ei kuitenkaan kannata säikähtää. Sekä Niemelä että Lehtoniemi mainitsevatkin asenteen merkityksen korostuneen Lapinkin työmarkkinoilla. Yhä useampi työnantaja etsii kokeneen ja kouluttautuneen sijaan tekijäksi ensisijaisesti hyvää tyyppiä, joka on rehellinen osaamisestaan sekä innokas kokeilemaan uutta.
Omaa Lapin unelmatehtävää kohti edetessä kannattaakin ottaa huomioon lyhyetkin pätkät, myös oman osaamissektorin ulkopuolella.
– Kaikki työ opettaa ja on arvokasta kokemusta. Työ vie aina eteenpäin, Niemelä sanoo.
P.S. Avoimet työpaikat Lapissa
Kaikki Lapin alueen työpaikat löytyvät Löydä paikkasi Lapista -palvelumme kautta. Avoimia työpaikkoja lisäksi löytyy muun muassa TE-palveluiden, Go Onin sekä Lapin sairaanhoitopiirin verkkosivuilta!