Antti Pöysä etsi hanketöitä Lapista, kunnes paikka löytyi Posiolta. Pienelle paikkakunnalle houkuttelivat erityisesti hyvät ulkoilumahdollisuudet ja kunnan panostus vastuulliseen matkailuun.
Ikkunasta avautuu vanha kuusimetsä. Oravanpoikanen piilottaa siemeniä mättääseen. Poroja, metsäkanalintuja ja kettukin on vilahtanut Antti Pöysän keittiönikkunan ohi Posion Kirintövaarassa. Huhtikuusta asti se on toiminut Pöysän työpisteenä, kun Posion kunnassa siirryttiin etätöihin.
Pöysälle etätyö oli jo tuttua aikaisemmista työpaikoista. Hän on opiskellut kestävää matkailua Portugalissa ja kansainvälistä liiketoimintaa Berliinissä. Aikaisemmin Pöysä on tehnyt Fiskarsin ruukille ja Pyhä-Luostolle kestävän kehityksen selvityksen. Kun Posiolla avautui hanketyöntekijän määräaikainen paikka, näki Pöysä mahdollisuuden päästä takaisin Lappiin.
“Tiesin jo Sodankylässä ja Pelkosenniemellä asuessani, että haluan tulla takaisin pohjoiseen.”
Lyhytaikaisemmat hanketyöt sopivat Pöysän suunnitelmiin tehdä pitkiä kävely- ja melontavaelluksia. Posion kunnalla Pöysä työskentelee elinkeinotoimessa, jossa hän suunnittelee ja toteuttaa erilaisia hankkeita.
“Halusin töihin kunta-alalle siksi, että se on hyvä tapa luoda puitteita kestävälle kehitykselle.”
Vaarojen valloitusta
Kun Pöysä saapui Posion keskustaan eli Aholaan ensimmäistä kertaa, hän ajatteli, että kyllä täällä pari vuotta viihtyy. Sekään ei hidastanut, että työhaastattelumatkalla auto meni rikki jääpaakkuun ajamisen vuoksi. Elettiin vuoden pimeintä aikaa ja hinausauton kuljettaja esitteli Livon kohdalla, että kesällä tässä on upeat hiekkarannat.
“Silloin sitä oli vaikea kuvitella, mutta nyt tiedän, että kuski oli oikeassa.”
Pöysä on nähnyt Posiolla syksyä lukuunottamatta kaikki vuodenajat useasta näkökulmasta. Hän on nimittäin valloittanut vapaa-ajallaan jo yli viisikymmentä paikallista vaaraa – talvella hiihtäen ja kesällä kävellen.
Vaaroilla käyminen sai alkunsa tiimipalaverista, jossa Pöysä heitti idean ilmoille ja työkaverit innostuivat siitä heti.
Pöysä raportoi Posion vaaroilta säännöllisesti Posion matkailun Facebook– ja Instagram-tileillä. Sittemmin projektista on kirjoitettu juttu Koillissanomiin ja paikallisten kesken Pöysä on alettu tuntea vaararetkistään.
“Joskus tullaan sanomaan käsipäivää kaupassa tai vaaroilla on tullut vastaan ihmisiä, jotka ovat tunnistaneet. Ihmiset myös ehdottavat minulle usein hienoja vaaroja ja ovat muutenkin projektin suhteen hyvin kannustavia.”
Luonnonläheisyys osana arkielämää
Pöysä asuu hirsimökissä Kirintövaarassa lähellä Erämaahotelli Kirikeskusta ja sen laskettelurinteitä. Kotiovelta lähtee vaellusreitti Karitunturin kautta Riisitunturille ja lukuisia hiihtolatuja.
Paikallisessa kulttuurissa eniten on yllättänyt se, miten tiiviisti ihmiset elävät mukana luonnonkierrossa.
“Täällä odotetaan kovasti esimerkiksi lumien sulamista ja marjojen kypsymistä. Melkein kaikilla on joku oma luontoharrastus.”
Siksi Posio on hyvä kohde lähteä kehittämään kestävää matkailua: luonnonläheisuus on monella tavalla jo osa arkielämää.
“Matkailuyrittäjät ottavat matkailijat mukaan tekemään asioita, mitä he tekisivät ilman matkailijoitakin.”
Posio kestävän matkailun edelläkävijänä
Pöysän mielestä on hienoa, että kestävän kehityksen työ on Posion matkailun ytimessä. Posio täytti ensimmäisenä suomalaisena kohteena Visit Finlandin kestävän matkailualueen kriteerit ja sille myönnettiin Sustainable Travel Finland -merkki.
Merkki saatiin muun muassa siksi, että jo kymmenen Posiolla toimivaa matkailuyritystä loppuun Visit Finlandin määrittämän kehityspolun. Osata tätä polkua ovat kestävän matkailun Green Key ja Green Activities –sertifikaatit.
Sertifikaatin saadakseen matkailuyrityksen on käytävä läpi auditointi, jossa varmistetaan, että yritys pyrkii noudattamaan kestävän kehityksen periaatteita. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että korostetaan paikallista kulttuuria, käytetään lähialueen raaka-aineita ja kehitetään kierrätystä.
Pöysä on hakenut Posion mukaan kansainväliseen kestävien matkailukohteiden kilpailuun, jonka järjestää kansainvälinen Green Destinations -säätiö.
Paljon on jo tehty, mutta Pöysää työssä innostaa se, että vielä on myös paljon tehtävää jäljellä.
“Toivon, että tulevaisuudessa kestävän kehityksen eri osa-alueet huomioidaan kaikessa kunnan päätöksenteossa.”
Pöysän mukaan omaan työnkuvaan saa vaikuttaa paljon. Hän on muun muassa päässyt kirjoittamaan Posion matkailustrategiaa ja tuomaan siihen lisää kestävän kehityksen näkökulmia.
“Viime aikoina olen saanut rauhassa selvittää, voisiko Posiolle hakea esimerkiksi vesistökunnostushankkeita, jotka parantaisivat paikallisten elinkeinojen toimintamahdollisuuksia.”
Apua työhön löytyy monelta suunnalta.
“On ollut ilo nähdä kuinka aktiivinen kuntayhtymä Itä-Lapissa on ja kuinka paljon asiantuntemusta sieltä löytyy. Lisäksi olen saanut apua Koillismaan Leaderistä ja Kainuun ja Koillismaan Kalaleaderistä”.
Vaikka työpaikkoja ei ole pohjoisessa yhtä paljon kuin etelässä, puitteet työnteolle ovat Pöysän mukaan paremmat, varsinkin jos tykkää luonnosta.
“Parhaiten mieleeni ovat jääneet kylmät ja aurinkoiset sydäntalven päivät, kun olen hiihtänyt umpihankea kotiani lähellä oleville vaaroille.”