Toimittaja Meri Lantela tuli kesäksi töihin Lappiin, ja asui retkeilyautossaan.
Meri Lantela kääntää autonsa järven rannalla olevalle parkkipaikalle. Matkaa Rovaniemen keskustaan on vain muutamia kilometrejä, mutta lähiluonto tarjoaa sopivan idyllisen miljöön haastattelutuokiolle. Paikka on Lantelan valitsema, sillä vaikkei siellä saakaan yöpyä, on se muutoin osoittautunut mainioksi paikaksi viettää aikaa.
Sanomalehti Lapin Kansassa uutistoimittajana kesän ajan työskennellyt Lantela esittelee parkissa olevan autonsa sisustaa. Se on ehkä hieman rujo ilmaus, sillä kyse on Lantelan kodista.
Sängyn alla on tavaroita muovilaatikoissa ja peräluukku nousee telineeksi valoille sekä pyykkinarulle. Ja siinä se aika pitkälti onkin. Kiinteää keittolevyeäkään ei löydy vaan ruokatarvikkeet ja keittiövälineet ovat omissa laatikoissaan.
— Eihän tämä ole niin fiini kuin monilla, mutta tämä on tällainen budjetille ja minulle sopiva ratkaisu. Ei liian hieno koska ei olisi ollut varaa, muttei niin vanha että sitä pitäisi olla koko ajan laittamassa, Lantela sanoo.
Keväällä ostamaansa autoon toimittaja laittoi isänsä kanssa maton lattian suojaksi ja asensi sänkyyn korkeammat jalat, jotta tavaroille olisi enemmän säilytystilaa.
— Matto ja herätyskellon tikitys tekevät tästä kodikkaamman. Herätyskello on hyvä olla senkin takia, jos puhelimesta ja varavirtalähteistä loppuu yön aikana akku, Lantela naurahtaa.
Hitaus tekee hyvää
Elämä, osa-aikainenkin, autossa on ollut muutamien vuosien ajan melko kuuma trendi maailmalla ja sosiaalisessa mediassa, etenkin Pohjois-Amerikan puolella. Esimerkiksi Instagramissa #vanlife-hashtagilla löytyy 5,8 miljoonaa julkaisua, ja autossa asumiseen voi yhdistää vielä 2010-luvullakin tunteen seikkailusta ja vapaudesta.
Lantelalle ajatus autossa asumisesta kypsyi vähitellen.
— Ei niitä Instagram-vaikutteita voi tietenkään kieltää. Ei tämä ole kuitenkaan itselle niin iso asia. Olisi kiva sanoa, että elämä tässä olisi ollut haasteellista, mutta ei tämä ole ollut.
Toki joissakin asioissa täytyy turvautua asioihin auton ulkopuolella. Pyykit pitää pestä kavereilla ja suihkussa tulee käytyä töissä tai kuntosalilla. Auton kanssakaan ei ole ollut ongelmia ensimmäisen kuukauden osanvaihtojen jälkeen, sekin meni osittain myyjän piikkiin.
— Oikeastaan suurin ongelma on ollut kuumuus, mutta sitten on voinut nukkua teltassa. Tässä on oppinut aika hyvin parkkeeraamaan auton auringon nousun suunnan ja varjojen suhteen. Alkukesänäkään, kun oli sellaisia kolmen lämpöasteen öitä, ei tarvinnut ottaa paksua makuupussia käyttöön.
Vaikka vaikeuksia ei ole ollut, ovat arjen askereet hieman vaivalloisempia. Aamupuuron ja -kahvin keitto on hidasta, ja astiat täytyy tiskata heti ruuanlaiton jälkeen.
— Mutta se tekee ihan hyvää. Sellainen yltäkylläisyys ei sovi itselle. Aikaa ei jää tapettavaksi, kun kaikki vie vähän enemmän aikaa, mutta kotona vietetyt illat kuluvat tavalliseen tapaan sarjoja ja dokumentteja katsellessa varavirtalähteiden avulla sekä kirjoja lukiessa.
Kesän viikonloppuina tie vei ympäri Lappia ja Norjaan asti, vaikka elokuussa tahti rauhoittui reissuväsymyksen iskiessä. Puolitoista viikkoa kului keskikesän aikoihin työkaverin kissavahtina, mutta muutoin yöt ovat menneet autossa tai teltassa. Mieleen on jäänyt esimerkiksi juhannuksen reissu Hetta-Pallas -reitille.
— Varmaan kyse oli oli ajankohdasta, mutta väkeä oli todella paljon. Piti nukkua teltassa, sillä autiotuvat olivat täynnä ja halusi edes hetken omaa rauhaa. Vettä kuitenkin satoi koko kolme päivää, eikä koko aikana nähnyt mitään eikä silloinen teltta pitänyt kunnolla vettä, Päijät-Hämeen Heinolasta kotoisin oleva toimittaja kertoo.
Retkeilyä ja energiapolitiikkaa
Retkeilyharrastuksesta löytyy myös yksi merkittävä syy siihen, miksi Lantela päätyi töihin Lapin maakuntalehteen.
— Mitä enemmän on retkeillyt, sitä enemmän Lappi on alkanut kiinnostaa, ja olin käynyt täällä joitakin kertoja. Aiemmin aikataulusyistä sitä on ehtinyt tekemään lähinnä etelässä, mutta viime talvena olin Pyhä-Luostolla yksin talvivaeltamassa.
Eikä kasvava kiinnostus Lappia kohtaan ole rajoittunut vain retkeilyasioihin.
— Lapin asioiden lisäksi olen kiinnostunut myös energiapolitiikasta, ja niistä asioista olen täällä päässyt kirjoittamaan. Tuntuu, että täällä olen löytänyt ammatillisesti paikkani uutistoimittajana.
Syyskuussa Lantelalla työt kuitenkin vaihtuvat maisteriopintoihin Tampereen yliopistossa, mutta autosta hän ei ole luopumassa. Syyskuu on tarkoitus vielä pitää autoa ainoana kotina, mutta sen jälkeen haussa on koti myös hieman paksumpien seinien sisäpuolelta.
— Aika monta ostotarjousta on autosta tullut, mutta vastaus on ollut, että tämä ei ole myynnissä. Se on kuitenkin tällä hetkellä minun koti.
Vaikka koti on ollut liikkuvaa sorttia, ja työpätkän pituus Lapissa laskettavissa kuukausissa yhden käden sormilla, on Lappi kuitenkin päässyt jättämään jäljen Lantelaan.
— Pieni identiteettikriisi tulee, kun joutuu muuttamaan pois, 25-vuotias naurahtaa.
Ehkä tässä tapauksessa voi sanoa, että auto voi lähteä Lapista, mutta Lappi ei kuskista.
Artikkeli julkaistu ensimmäisen kerran 9/2019.