Elämyksen luomiseen toisille tarvitaan muutakin kuin suksipari ja hiihtoretki villiin luontoon. Seurasimme viime talvikaudella millainen on elämyksiä luovien oppaiden työpäivä.
Aamulla kello 8:00 Beyond Arcticin tukikohdassa keskellä Rovaniemeä valokuvausopas Maiju Karhu valmistelee varusteita, joita hän tarvitsee seuraavalle hiihtoretkelle. Reppuun menee kameran lisäksi makkaroita, kuumaa marjamehua, ensiapupakkaus ja puukko. Karhu ottaa mukaan eväitä valmistettavaksi ja grillattavaksi nuotiolla jossain niistä monista tulipaikoista, joita luonnossa on ympäriinsä. Hän lämmittää mehun samalla kun varmistaa, että kameravarusteet ovat kunnossa edellisen yön revontulivalokuvausretkeltä. Oppaan työhön kuuluu usein erikoisiin aikoihin työskentely, joskus jopa öisin. Edellisenä yönä hän oli ryhmän kanssa jahtaamassa revontulia aamun pikkutunneille.
Kello 9:00 on aika hakea vieraat. Beyond Arcticilla vieraat haetaan suoraan heidän hotelleiltaan. Tänään matka käy Joulupukin Pajakylään lyhyen ajomatkan päähän kaupungin keskustasta. Matkalla hän kertoo innoissaan tarinoita edellisestä opasretkestään.
– Viimeöisellä retkellä oli aivan upeita revontulia…
Kello 10:30 saavumme perille otettuamme matkalla kyytiin yhteensä kuusi vierasta. On myöhäinen kevät, ja lumi sulaa nopeasti. Monet puut ovat jo menettäneet lumipeitteensä, ja leiripaikan viereinen joki on käynyt taas virtaamaan vuolaasti.
Leiripaikalle pääsemiseen syvän lumipeitteen halki tarvitaan eräsukset, jotka ovat uudenlaiset lyhyet ja leveät maastosukset. Karhu valmistelee jokaiselle retkelle tulevalle seikkailijalle oman suksiparin ja yhden parin myös harjoittelija Laura Lövgrenille, joka hankkii työkokemusta suorittaessaan samalla eräoppaan opintoja.
Karhu opettaa vieraille hiihdon perusteita. Olennaista on pysyä pystyssä, niin yksinkertaiselta kuin se kuulostaakin. Helpommin sanottu kuin tehty, mutta oppaan avulla vieraat oppivat nopeasti.
– On todella antoisaa auttaa toisia kokemaan jotain, mitä he eivät ole koskaan tehneet, Karhu sanoo.
Tämä ei ole kuitenkaan mikään tavallinen hiihtoretki. Beyond Arctic erikoistuu tarjoamaan valokuvausretkiä ihmisille, jotka haluavat kehittää valokuvaustaitojaan tai eivät ole ennen kuvanneet. Oppaat jakavat tietoaan siitä, miten kuvataan haastavissa olosuhteissa kuten tämänpäiväisessä kirkkaassa lumessa tai mitä asetuksia tarvitaan revontulien kuvaamiseen yöaikaan. Oppaiden tehtävä on löytää paras mahdollinen paikka revontulien seuraamiseen.
Karhulle tämä tarjoaa mahdollisuuden paneutua intohimoonsa valokuvaukseen ammattimaisesti koko talvikauden läpi.
Kun ryhmä istuu leiripaikalla, Lövgren alkaa tutkia ympäristössä olevia taimia ja kertoo löydöksistään vieraille. Hän kertoo, miten metsässä olevien mäntyjen iän voi selvittää laskemalla rungossa olevat oksaparit, yksi pari vuodessa.
Samaan aikaan Karhu tarjoaa eväitä, jotka hän pakkasi aiemmin mukaan. Metsä täyttyy savuisen tulen ja grillimakkaran tuoksusta.
– Työn ainoa haittapuoli on se, että olen syönyt riittävästi makkaraa koko eliniäksi, Karhu nauraa.
Kello on nyt yli puolenpäivän, ja ryhmä on ollut suksilla kaksi tuntia. Huippusesongin aikaan oppaat saavat iltapäivällä toisen ryhmän opastettavakseen, mutta tänään Karhu ja Lövgren saavat retken jälkeen käyttää iltapäivän nauttien lämpimästä kevätauringosta. He pakkaavat varusteet ja vievät vieraat yksitellen takaisin hotelleihinsa. Tämänpäiväinen ryhmä kiittää molempia ystävällisestä suomalaisesta vieraanvaraisuudesta, joka on varsin tarttuvaa, kun työskentelee niin kauniissa ympäristössä.
– Tällaista työpaikkaa on vaikea voittaa. Tämä on monille ikimuistoinen kokemus, jonka saan elää päivittäin, Maiju toteaa.