Työmahdollisuuksien perässä Tornioon muuttanut Jouko Peiponen nauttii mutkattomasta arjesta sekä suomalaisen ja ruotsalaisen kulttuurin kohtaamisista rajakaupungin tapahtumissa.
Puolitoista vuotta sitten Tornioon muuttaneesta Jouko Peiposesta, 38, piti tulla alun perin metsäkoneenkuljettaja.
– Nuorena miehenä jäi Saarijärvellä asuessa koulut kesken, kun alkoi muut asiat kiinnostaa. Sitten kävi hyvä tuuri, kun tuttu mies houkutteli töihin metallipajalle. Siellä oli kova kiire ja tarvittiin lisää työntekijöitä. Ammattitaito kehittyi töitä tehdessä ja sitä mukaa tuli hitsattua pätevyyksiä, Peiponen kertoo.
Töitä riitti kymmeneksi vuodeksi, jonka jälkeen hän oli pitkään työttömänä. Kun tilanteeseen ei tullut muutosta, Peiponen alkoi lähihoitajana työskentelevän puolisonsa kanssa miettiä muuttoa työn perässä toiselle paikkakunnalle.
– Ensin mietittiin, että etelään vai pohjoiseen ja sitten heitettiin tikkaa niin kauan, että osui Tornioon. Puolisolle töitä löytyi heti terveyskeskuksesta ja Kemiinkin hän olisi päässyt kahteen paikkaan, sen kun olisi käynyt lapun kirjoittaan alle.
Peiponen itse laittoi työhakemuksia paikallisiin yrityksiin, mutta kun ei heti ensimmäisellä viikolla alkanut kuulumaan vastausta, hän tarttui puhelimeen.
– Soitin Tormetsin konepajalle. Sieltä johtaja vastasi, että tule koittamaan, ja tässä sitä ollaan, siitä saakka levyseppähitsarina työskennellyt Peiponen summaa.
Asunnon haku ja vaihto kävi näppärästi
Asunnon nopeaan järjestymiseen pariskunta uskalsi muuttoa suunnitellessaan luottaa, koska toisella heistä oli jo työpaikka valmiina. Tornion kaupungin omistama vuokra-asuntoyhtiö tarjoaa kohtuuhintaisia, kaikkiin elämäntilanteisiin sopivia vuokra-asuntoja ympäri Torniota, lähes kaikissa kaupunginosissa.
– Tornion kaupungin sivuilta löytyi yhteystiedot ja hakemus onnistui täytellä netissä tuosta vain. Ihan ykkösviikkoja se taisi olla, kun asunto jo löytyi. Ajeltiin päiväseltään katsomassa kämppää, käytiin allekirjoittamassa vuokrasopimus, ja se oli siinä.
Nyt tuo asunto on jo vapautunut uusien asukkaiden käyttöön.
– Muutimme juuri vähän kauemmas ydinkeskustasta yksityiseen kämppään. Työmatka hieman piteni molemmilla, mutta vieläkään ei tarvi duunarin palkoilla hommata toista autoa. Päästään samalla kyydillä, kun neljän kilometrin matka terveyskeskukseen kulkee minun työmaan ohi.
Peiponen taittaa työmatkat nykyään usein myös pyöräillen.
– Hommasin työsuhdefillarin ja olen pitkästä aikaa verrytellyt maastopyöräilyäkin.
Hitsata ei voi etänä – töitä riittää
Peiposen työnantaja Tormets Oy on lastuavaan työstöön ja teollisuuden hitsaus- ja huoltopalveluihin erikoistunut teräksen vahva ammattilainen. Työkavereita Peiposelle haetaan koko ajan.
– Tässä on viisi eri osastoa, joista levyhitsauspuolella työskentelee yhteensä kymmenkunta henkilöä. Eläköityvien tilalle haetaan uusia ammattilaisia. Hommahan on joka puolella Suomea samanlaista, hitsauksessa on ne samat altistavat ja kuormittavat tekijät.
Peiponen kokee sulautuneensa hyvin uuteen työyhteisöönsä.
– Mukavahan se oli aloittaa ikään kuin puhtaalta pohjalta ja tutustua uusiin työkavereihin. Ollaan samaa ikäryhmää ja tullaan hyvin juttuun. Täällä kaikki on uusista työntekijöistä vain innoissaan, kun saadaan työkuormaa jaettua.
Nykyistä työpaikkaa tai kotipaikkakuntaa Peiposella ei ole kiire vaihtamaan.
– Oon miettinyt, että viisi vuotta tässä ainakin olen ja katson sitten, että miltä tämä näyttää. Etelään en ainakaan palaa, mutta ehkä pohjoisemmas. Ja Torniossahan on tosi laaja-alaiset opiskelumahdollisuudet, sitäkin voisin jossain vaiheessa harkita.
Peiponen suosittelee, että Lappiin muutosta haaveilevat sesonkityöntekijätkin tutustuisivat ennakkoluulottomasti myös paikallisiin ihmisiin ja kulttuuriin.
– Eihän siinä oikeastaan näe sitä todellista paikkakunnan kulttuuria, jos esimerkiksi matkailualalla ei tavata muita kuin turisteja ja työnantaja on ainoa paikkakunnan edustaja.
Etätyötä Lapissa tekeville paikallisiin tutustuminen jää kokonaan vapaa-ajan puolelle – toisin kuin metallipajan hommissa.
– Näitä hommia se on melkein tultava paikan päälle tekemään. Vielä ei ole tekniikka niin paljon kehittynyt, että hitsata voisi etänä.
Positiivinen rajatapaus
Tornio muodostaa yhdessä Ruotsin Haaparannan kanssa ainutlaatuisen, noin 32 000 asukkaan kaksoiskaupungin valtakunnan rajalla. Arki Lapin vanhimmassa kaupungissa ei ole vastannut ihan sitä mielikuvaa, mikä Jouko Peiposella oli Lapista.
– Tietysti pimeä aika on pimeämpää kuin Keski-Suomessa ja keväällä se päivien piteneminen nopeasti on ihan huippua, mutta eihän täällä ole edes niin kovaa talvea kuin ajattelin. Peruspalvelut on äärettömän hyvällä tasolla ja populaa hyvin liikenteessä aina kun jotain festareita tai markkinoita järjestetään.
Peiponen itse viihtyy vapaalla puolisonsa kanssa myös ihan vain leppoisasti kotosalla lepäillen ja kylillä tuttuja moikkaillen.
– Sitä me ihmeteltiin jo eka kerran täällä, kun käytiin ulkoilemassa, että tuntemattomatkin tervehtii. Silleen täällä Torniossa on vilpitöntä porukkaa.
Viikonloppumenoja parikunnalle tarjoavat myös Haaparannan puolen tapahtumat, joista yksi erikoisuus on kesäaikaan sunnuntaisin järjestettävä autobingo. Se kerää parhaimmillaan ranta-aukion pelipaikoille tuhatkunta autoa.
– Autobingon järjestää paikallinen painiseura ja bingoa pelataan nimenmukaisesti autosta käsin. Bingosta ilmoitetaan tööttäämällä ja rahat jaetaan käteisellä. Se on hauska tapahtuma. Heinäkuussa käytiin myös Classic MotorMeetissä katsomassa hienoja autoja ja esiintyjiä.
Tutustu Tornioon
- Millaista on elämä Torniossa? Katso video
- Tornio – maailmanluokan rajakaupunki
- Töihin Tornioon?
- Vai kenties lomalle?