Muutto Lappiin voi olla melkoinen muutos entiseen, joten kokosimme lyhyen selviytymisoppaan, josta löytyy vinkit tavallisimpiin eteen tuleviin haasteisiin
Ota haltuun kaikki kahdeksan vinkkiä, ja kerro niistä kavereillekin! Lisäksi tarinoista asumisesta, työskentelystä ja vapaa-ajasta Lapissa voi löytyä täsmävinkkejä aiheeseen jos toiseenkin.
1. Valon määrä
Kun päivänvaloa on kesäisin ympäri vuorokauden, herää ihan luonnollinen kysymys, miten ihminen saa nukuttua. Perusasiat Lapissa toki toimivat unen suhteen kuten muuallakin, eli vastaus kysymykseen on ”vaakatasossa ja silmät kiinni”. Jatkuva valoisuus voi kuitenkin aiheuttaa levotonta unta ja heräilyä pitkin yötä.
Elämä helpottuu uskomattoman paljon pimennysverhoilla. Ulkona yöpyjien kannattaa harkita vakavasti unimaskin hankkimista.
2. Välimatkat
Lappi on aika laaja paikka, ja välimatkoja harvoin lasketaan kortteleissa. Lapin etelärajalta on 622 kilometriä Suomen pohjoisimpaan paikkaan, Nuorgamiin. Se on parikymmentä kilometriä enemmän kuin Helsingistä Ouluun.
Välimatkat Lapissa yksinkertaisesti tuntuvat erilaisilta, sillä maisemissa riittää katseltavaa ja ruuhkat, joihin ei liity porot, ovat todella harvassa. Auton tankkausta tosin ei kannata jättää ihan viime tippaan, ja auton hyytyessä apua saattaa joutua odottelemaan hetken jos toisenkin. Lämpimien vaatteiden ja makuupussin säilytys autossa eivät ole varsinaisesti surkeita ideoita…
3. Ihmisiin tutustuminen
Kuten Jussi Leinonen kirjoittaa blogitekstissään, Lapissa ihmiset ovat helposti lähestyttäviä, mutta silti osakseen voi saada rehellistä suun pieksentää, olipa sen ansainnut tai ei. Sitä ei kannata säikähtää, kun yrittää tutustua uusiin ihmisiin.
Joku on joskus sanonut, että Lapissa keski-ikäisen miehen paras mahdollisuus ihmisiin tutustumiseen on hankkia metsästyskortti. Olipa se totta tai ei, voivat kaikki (myös keski-ikäiset miehet) kokeilla löytää uusia tuttavia vaikkapa erilaisten harrastusten parista. Vaihtoehtoja Lapissakin riittää.
4. Kysyvä saa apua
Lapissa kaikki erikoiskaupat eivät olekaan auki ympäri vuorokauden, ja joskus avun tarve saattaa tulla yllättäenkin vastaan. Sellaisissa tapauksissa on aivan normaalia pyytää apua niin ohikulkijoilta, naapurustosta kuin oman kylän Facebook-ryhmissäkin. Sitä yleensä myös järjestyy, olipa ongelma suuruusluokaltaan millainen tahansa.
Täällä asuvat kyllä ymmärtävät, että ihan kaikesta ei tarvitse yksin selvitä.
5. Hilla ja muut marjat
Lapissa suhtaudutaan intohimoisesti marjoihin, erityisesti hillaan. Niille kannattaa antaa itsekin mahdollisuus.
Hyvällä marjareissulla saaliin ei tarvitse edes olla se pääasia. Soiden ja metsien tarjoama hiljaisuus sekä avaruuden tunne yhdistettynä valohoitoon lataa akkuja talven varalle vaikkei marjoja löytyisikään.
Vaikkei marjanpoiminta olekaan vakavaa, kannataa silti kunnoittaa luontoa ja varustautua asianmukaisesti, tietää mihin on menossa ja muistaa ladata puhelimen akku ennen reissua.
6. Pimeys
Sitä voisi kuvitella, että kaamos olisi Lapissa pimeää aikaa. Todellisuudessa ainoa todella pimeä vaihe pohjoisessa on loppusyksy ennen kuin lumipeite valaisee jälleen maiseman. Silloin pimeys voi ottaa koville.
Paniikkiin ei kuitenkaan ole syytä! Ne muutamat viikot ovat vuoden ainoa vaihe, kun Lapissa ei ole hirveää määrää tehtävää ja nähtävää. Sisällä kyhjöttämisestä tarvitse potea huonoa omatuntoa.
Silloin kannattaa nauttia ystävien seurasta, pitkistä yöunista ja vällyjen välissä oleskelusta.
7. Kylmyys
Kerrospukeutumisella selviää säässä kuin säässä.
Varsinaisesta rakettitieteestä ei ole kyse. Arkipukeutumisessa sellaisetkin oivallukset kuten kuinka tyylikkäältä käytännöllisyys Lapissa näyttääkään ja kuinka ylivertainen keksintö pitkät kalsarit ovatkaan, vievät jo pitkälle.
Ei ole sattumaa, että tuulta pitävien kuoritakkien osuus kylänraitilla on melkoisen korkea verrattuna eteläisempään Suomeen…
8. Lumityöt
Oikeastaan lumitöihin liittyen yksi sääntö on ylitse muiden: Älä odottele. Se toimii varmasti Ruuhka-Suomessa, mutta ei täällä. Harvemmin tulee sellaista vesikeliä, joka päästäisi totaalisesti pälkähästä.
Yksi vaihtoehto on hankkia lumilinko. Sopiva teho riippuu etäisyydestä lähimpään naapuriin sekä siitä, millaiset välit kyseiseen naapuriin haluaa pitää.