Mun Lappi -podcastin neljännessä jaksossa elämästä Lapissa on keskustelemassa Esa Turunen, jonka mukaan Lappi on tutkijalle aarrearkku!
Jos jakso ei näy selaimellasi, voit kuunnella sen myös suoraan Mun Lapin Spotify-sivulta!
Lapsena Esa Turunen haaveili astronautin ammatista. Sittemmin hänestä tuli revontulitutkija ja Sodankylän geofysiikan observatorion Tähtelän johtaja. Taivaan ilmiöitä koko 35 vuotta kestäneen työuransa tutkinut Turunen kokee päässeensä lähellä lapsuuden haaveammattiaan.
Observatorion pihalla kohoava surrealistisen suuri lautanen eli Eiscat-suurtehotutka toi aikoinaan väitöskirjaansa tekevän Esan Sodankylään. Se saa yhä tutkijan silmät loistamaan.
Observatoriossa työskentelevistä viidestäkymmenestä tutkijasta noin puolet on alun perin pohjoisesta kotoisin kuten Esa. Puolet Lappiin on houkutellut vain tutkimuskohde. Tähtelä kiinnostaa myös kansainvälisesti tutkijoita. Kun observatoriolla avautui viisi paikkaa nuorille tutkijoille, hakemuksia saapui 130. Ne kaikki tulivat ulkomaalaisilta tutkijoilta.
– On hirvittävän paljon revontulitutkijoita, jotka eivät ole koskaan elämässään nähneet revontulia. Sitten he tulevat käymään täällä ja ovat aivan onnessaan, Esa kertoo.
Revontulten tutkimisen lisäksi Lappi tarjoaa Esan mukaan erinomaiset mahdollisuudet tutkia muun muassa ilmastonmuutoksen vaikutuksia arktiseen luontoon sekä alkuperäiskansoihin liittyviä kysymyksiä. Tähtelän lisäksi Lapissa toimii Kilpisjärven biologinen tutkimusasema sekä Utsjoen Kevon ja Sallan Värriön tutkimusasemat.
Esa uskoo, että Lappi työllistää tulevaisuudessakin akateemisen maailman moniosaajia. Sellainen Esa itsekin on. Observatoriossa työskentelyn lisäksi hän on luennoinut vuosien varrelta arviolta 50 000 matkailijalle revontulista.
Tietoa Esalla ”luonnon kauneimmasta värinäytelmästä” onkin lähes pohjaton määrä. Miksi esimerkiksi vihreät revontulet eksoplaneetan yllä olisi mullistava näky? Entä mistä voivat johtua revontulista saadut äänihavainnot?
Tietoa tarvitaan luonnosta ja luonnonilmiöistä yhä paljon ja sen hankkimista Esakin jatkaa eläkepäivinäänkään työskentelemällä Sodankylässä tutkijana.
– Planeetta Maa on avaruusaluksemme, jonka ohjaajina olemme vielä aika kömpelöitä. Meidän pitää huolehtia, ettemme ylikuormita systeemiämme.
Täältä löydät kaikki ilmestyneet Mun Lappi -podcastin jaksot kuunneltavaksi!