Lapin muuttuvilla vuodenajoilla on myös hintansa.
Toisin kuin eteläisessä Suomessa, ei Lapissa voi lumisateen jälkeen jäädä vain odottelemaan tulevaa vesisadetta, joka vie lumet mennessään. Lunta kun on suurimmassa osassa Lappia maassa sen pari sataa päivää vuodessa. Lumitöitä on tehtävä säännöllisesti usean kuukauden ajan, jos haluaa omakotitalossa asua.
Lumitöihin kuitenkin kannattaa suhtautua niiden vaatimalla vakavuudella, ja tehdä niistä mahdollisimman kevyttä puuhaa. Tässä muutama vinkki, joilla teet lumitöistä astetta miellyttävämpää itsellesi, selällesi ja todennäköisesti myös läheisillesi, kun et kiroile jo edeltävänä iltana säätiedotusta katsellessa.
1. Lämmittely
Helposti ajattelisi, että sitä saisi päivän käyntiin ryntäämällä suoraan sängystä lumitöiden tekoon. Ei kannata, kuitenkin venäytät selkäsi. Suhtaudu lumitöihin kuin urheilusuoritukseen ja lämmittele paikat ensin. Hetki käsien pyörittelyä, muutama askelkyykky ja selän nopea venyttely tekevät jo ihmeitä.
2. Kola vai lapio?
Jos arsenaalista löytyy valinnanvaraa, valitse seinänvierustaltasi kola. Se on ergonomisesti huomattavasti parempi vaihtoehto ja aktivoi koko lihaksiston, kunhan muistat pitää keskivartalon aktiivisena ja selän suorana tai luonnollisesti notkollaan.
Vaikka lumen lapioinnissa etenkin isolla pihalla onkin tietynlaista ”vaikka läpi harmaan kiven” -asennetta, niin siinä hommassa helposti työasento unohtuu, ja selälle tulee todella paljon rasittavia kiertoliikkeitä. Kolaamisesta keirtoliikkeet puuttuvat luonnostaan.
Jos kuitenkin ainoana työvälineenä on lapio niin muista perusasiat: Älä nosta selällä vaan jaloilla, pidä kuorma lähellä vartaloasi ja jos kuitenkin heität lunta sivulle, niin vaihda edes välillä puolta, mihin suuntaan lunta nakkelet. Menee edes molemmat puolet jumiin samalla tavalla! Vielä parempi vaihtoehto on kääntää aina koko vartalo heittosuuntaan.
3. Lohduttaudu hyötyliikunnalla
Vaikka elämä onkin Lapissa sen verran kiireetöntä, että myös harrastuksille jää aikaa, on ihan ymmärrettävää, että lumitöihin käytetylle ajalle olisi joskus muutakin käyttöä. Kannattaa siis lohduttautua sillä, että lumityöt kuluttavat kaloreita yhtä tehokkaasti kuin hiihtäminen tai uiminenkin.
P.S.
Jos kolaaminen ja lapiointi ei houkuttele, voi aina hankkia esimerkiksi mönkijän tai lumilingon. Sopivan lumilingon teho riippuu putsattavan alueen koon lisäksi muun muassa lähimmän naapurin sijainnista sekä väleistä kyseiseen naapuriin.