Sitä voisi kuvitella, että lappilainen tyyli on vain vaelluskenkää ja maastoasua. Toisin kuin lappilainen katumuoti, olettamus menee metsään.
Pohjoisessa pukeudutaan käytännöllisesti tyylikkyydestä tinkimättä. Lapin monisävyinen ja -ulotteinen luonto on asusteiden ja korujen valmistajille pohjaton inspiraation lähde. Halutessaan lappilainen pääsee laittamaan päälleen paikallista suunnittelua. Tässä kahdeksan tyylivinkkiä lappilaiseen katumuotiin.
1. Stailaajana sää
Lappilaista muotia määrittää yksi sana: käytännöllisyys. Sään mukaan pukeutuja näyttää muidenkin silmissä järki-ihmiseltä ja käytännöllisyys on lähtöasetelma myös tyyliä pohtiessa.
Kyse ei ole mistään taikatempuista vaan maalaisjärjellä pääsee yllättävän pitkälle. Jos lämpömittari näyttää kahtakymmentä pakkasastetta, on turha kuluttaa aikaa hiusten laittoon, kun pipon, tai karvalakin, vetää kuitenkin mahdollisimman tiukasti päähän. Esimerkiksi toppahousut farkkujen päällä ovat kätevä vaihtoehto ja untuvatakki on hyvä olla käytössä kesät talvet. Talvikengissä kannattaa olla sekä lämpöä että pitoa, ja paljaille nilkoille nauraa ison osan vuodesta naapurin porotkin. Lapikkaat tai niiden huopikasversiot saavat päät kääntymään kateudesta, ja kanssaihmiset kipristelemään palelevia varpaitaan.
2. Kuosina Rovaniemi
Arktikum, Ounaskosken rautatiesilta, lentokentän lentävät porot ja monet muut Lapin pääkaupungin maamerkit muodostavat trendikkään Rovaniemi-kuosin, josta Hiop loihtii tyylikkäitä miesten ja naisten vaatteita. Vaatteet valmistetaan alusta loppuun Rovaniemellä eettiset ja ekologiset periaatteet huomioiden.
Syksyn joukkorahoituskampanjan myötä tehdyt vaatteet ehtivät jo mennä, mutta lisää on tulossa piakkoin! Sitä ennen Hiopin verkkokaupasta löytää Rovaniemi-kuosista kangasta metritavarana, kaavoja sekä videotutoriaalit vaatteiden tekoon! Do it yourself –asenne elää Lapissa tälläkin tavalla.
3. Koruja hopeasta
Kristalliset jääkiteet, korpiorvokit, vaivaiskoivu, kevätpuro, kelo ja monet muut Lapin luonnon aarteet ja ilmiöt muovautuvat tyylikkäiksi hopeakoruiksi lappilaisten koruntekijöiden käsissä. Jokaisella tekijällä on omalaisensa muotokieli ja tarina korujen takana. Arktista ja paikallista muotoilua edustavat muun muassa Paarma Design, Taigakoru, Inarin hopea ja Hetta Silver.
4. Luonnonläheistä luksusta
Jos haluat yhdistää pohjoisen muodikkaaseen pukeutumiseen, käypä katsomassa designmuotibrändi Hálo. Sen inspiraationa on ollut arktinen luonto ja sen ilmiöt kuten revontulet, ruska ja kaamos. Brändin kuoseissa näkyy myös edesmenneen kittiläläistaiteilja Reidar Särestöniemen värikäs taide, yksinoikeudella.
Hálon taustalta löytyvät markkinoinnin ammattilainen Marta Valtovirta ja suunnittelija Jukka Puljujärvi, joista jälkimmäinen vietti lapsuutensa Kittilän Puljun erämaakylässä. Toisin kuin perinteisesti muotimaailmassa, Hálo ei julkaise uusia mallistoja kahdesti vuodessa vaan kaikki mallistot ovat myynnissä ympäri vuoden ja vaatteet on tarkoitettu ajattomiksi sekä pitkäaikaisiksi hankinnoiksi.
5. Saamelaismuotia modernilla twistillä
Saamelaistaustainen suunnittelija Seija Ranttila tuo Ságat-brändin laukuissaan ja vöissään esille oman kulttuurinsa rikasta kuvio- ja värimaailmaa modernisti toteutettuna. Tekstiileissä on paljon samaa kuin perinteisissä saamenkäsitöissä (duodji): värit, kestävyys, taidokas valmistus käsityönä ja alkuperäiset materiaalit.
Jos et osaa päättää, minkä värin valitset, ota karpalonpunainen. Se on saamelaisuuden ytimessä.
6. Värikästä villaa
Mikä lämmittäisi paremmin talven tuiverruksessa kuin villa? Harmaat villapaidat ja –sukat ovat varma valinta vuoden ympäri, mutta on hyvä tietää, että vaihtoehtojakin on olemassa.
Ivalosta ponnistavan Arctic Queenin pohjoisen luonnon värimaailmaa peilaavat ponchot, tunikat ja säärystimet lämmittävät niin kehoa kuin mieltä. Erityisesti sen tekee muodolla leikittelevä Haliviitta, jossa on kainalon alla aukot halaajan käsille.
7. Coolisti kerrospukeutuen
Arktisesta talvesta selviytyy kerrospukeutumisella.
Aluskerros pitää ihon kuivana, ja hikiliikuntaa harrastaessa iholta kosteuttava siirtävä tekninen alusasu on hyvä valintaauhallisempaan menoon on kannattaa valita merinovillainen kerrasto, joka tuntuu vähän kosteanakin lämpimältä. Merinovillassa on myös se hyvä puoli, ettei se ryhdy haisemaan muiden materiaalien tapaan ja viikonlopun reissun voi vetäistä läpi yhdellä kerrastolla eikä vierustoverit ainakaan nenällään edes huomaa asiaa!
Välikerroksen tarkoitus on eristää. Perinteinen vaihtoehto on villapaita. Moni keinomateriaali ajaa saman asian, mutta niiden ekologisuudesta kannattaa ottaa selvää ennen ostopäätöstä. Kuorikerros suojaa tuulelta, tuiskulta ja sateelta. Untuvatakki pitää lämpimänä kovallakin pakkasella. Sateisella säällä kuoritakki on helppo valinta. Varman päälle pelatessa voi napata väliuntuvan kuoritakin alle jolloin pukeutumistaan voi säädellä kätevästi lennosta.
Muistathan, että myös kädet ja jalat pysyvät lämpimänä kerrospukeutuen. Voit laittaa rukkasten alle lapaset ja kenkään villasukan alle ohuemman, hengittävän sukan. Ja ethän unohda tärkeintä eli päähinettä.
8. Näyttävää nahkaa
Vetäisepä käteen poronnahkaiset rukkaset lampaanvillavuorilla, niin ei näppejä taatusti palele! Katijuun laadukkaat ja kestävät vaatteet ja asusteet ovat luonnonläheisiä ja perinteikkäitä, mutta niissä on sopiva ripaus katu-uskottavaa ja rasavilliä rokkia. Malliston juuret juontavat Yläkemijokivarren Juotaksen kylän maisemiin Rovaniemellä.