Taloja lappilaisen joen rannan varrella
Kuvaaja: Visit Savukoski-Korvatunturi

Lapissa katto tuntuu kevyemmältä pään päällä

Mitä sinä tekisit, jos sinulla jäisi enemmän rahaa käytettäväksi joka kuukausi?

Kysymykseen on luultavasti yhtä monta vastausta kuin vastaajaakin. Joku kulkisi joskus enemmän erämaassa kuin työmaalla, joku hakisi joskus lähikahvilasta yhden mustikkalattekupillisen enemmän. Joku päivittäisi autonsa, joku ei tekisi yhtään mitään.

Ja mistä sitä säästöä sitten syntyisi? Tähänkin vastauksia löytyy varmasti useampia, mutta yhtä suosittelemme erityisesti kokeilepa muuttoa Lappiin. Tässä yksi perustelu sille, miksi katto pään päällä vaan tuntuu kevyemmältä pohjoisessa.

Usean kotitalouden suurin kuukausittainen kuluerä on asunto. Vuokra, vastike tai laina (vesi- ja sähkölaskusta puhumattakaan) syövät helposti satoja euroja kerralla, usein kaksitoista kertaa vuodessa.

Pohjoisen kevyemmän katon paino piilee asumisen hinnassa. Vuonna 2020 vapaarahoitteisen kaksion neliöhinta oli Suomessa keskimäärin 14,29 euroa, Lapissa puolestaan 11,85 euroa. Eroa niin vapaarahoitteisten kuin ARA-asuntojenkin kohdalla tietenkin löytyy niin maakuntien sisältä, kaupunginosista kuin vierekkäisten taloyhtiöidenkin sisältä. Kuitenkin, kun Lapissa yksinasuva maksaa 50-neliöisestä esimerkkikaksiostaan keskimäärin sen 568 euroa, kustantaisi samansuuruinen asunto Pirkanmaalla noin 655 euroa, Uudellamaalla liki 825 euroa ja pääkaupunkiseudulla vieläkin enemmän.

Ja kun kuukaudessa vuokrassa säästää pinon euroja, niin huomaamatta siitä kertyy vaikka käsiraha omaa asuntoa varten.

Infograafi vuokrakaksioiden keskihinnoista Suomessa

Etuovi.comissa myynnissä olevien omakotitalojen neliöhinta oli Rovaniemellä toukokuussa 2021 1787 euroa. Helsingissä vastaava summa oli samaan aikaan 4756 euroa ja Tampereella 2604 euroa. Ja jos Lapissa kaupungin syke tai omakotitaloasuminen eivät houkuttele, löytyy Lapista neliöitä huomattavasti edullisemminkin, eikä säästää tarvitse edes viittä vuotta, jotta käsiraha sopivaan kotiin on koossa!

Omaa kotia etsiessä vastaan saattaa tullakin valinnanvaikeus. Täällä päin nimittäin riittää lääniä, mistä  valita. Saunasta poistuessa on pohjoisessa hyvin tilaa pohtia, että avautuisiko terassilta näkymä tuntureille vai sittenkin rauhalliseen jokimaisemaan.

Infograafi omakotitalojen keskihinnoista Suomessa

Liki koko Lapissa myös asutaan valtakunnan keskiarvoa väljemmin. Suomessa asumisväljyys oli vuonna 2019 keskimäärin 41 neliötä per asuja. Alle keskiarvon ovat lappilaisista kunnista ja kaupungeista vain Rovaniemi (40,4 neliötä/asuja), mutta kaikissa muissa kunnissa asutaan tilavammin kuin Suomessa keskimäärin. Tilavimmin Lapissa asuu pellolainen, jolla on käytössään keskimäärin 50,4 neliötä.

Vertailun vuoksi: helsinkiläisellä on käytettävissään keskimäärin 34,2 neliötä, tamperelaisella 37,2 ja oululaisella puolestaan 39,2.

Infograafi asumisväljyydestä Suomessa

Joku saattaisi tietenkin sanoa, että pelkkien eurojen, neliöhintojen ja palkkakuittien tuijottelulla ei oikeasta elämästä saa selville mitään. Elämänlaatu on piilossa siellä jossain työpäivien ja kotimatkojen välissä, jokaisen omien arvojen ja mielitekojen muovaamana. Kahden neliömetrin ero asumisessa ei ratkaise mitään, sillä koti on kuitenkin siellä missä tuntuu kotoisimmalta.

Ja edellä mainitulla tavalla pohtivat ovatkin aivan oikeassa. Elämänlaadulle ei voi edes laskea hintaa, ei edes Savukosken rauhalliselle elämänrytmille, työpäivän jälkeisille retkille tunturissa tai tunturiluonnon mieltä rauhoittavalle vaikutukselle.

P.S.

Jos koet tarvitsevasi vielä lisävakuutteluja siitä, että Lappiin muuttaminen kannattaa, lue Jonna Saaren blogikirjoitus 8 syytä asua Lapissa. Sen sijaan, jos haluat hillitä esimerkiksi puolisosi hinkua pohjoiseen, voit vinkata hänelle Jussi Leinosen blogikirjoituksesta 5 syytä olla muuttamatta Lappiin!