Lapissa asuminen Antti Autti Rovaniemi
Kuvaaja: Simo Vilhunen

Antti Autti haluaa luoda elämänsä Lapissa

Arctic Lights -dokumentin idea oli kuvata täällä pohjoisessa, ja selvittää onko minulla hyvä olla täällä

Antti Autti on ammattilumilautailija, joka on asunut Lapissa koko elämänsä. Täältä käsin mies on myös luonut pitkän ja menestyksekkään kansainvälisen uran. Vuoden 2005 X Games Halfpipe -kilpailun voitto vei Antin aikanaan yhdessä illassa lajin supertähtien joukkoon.

Toinen käännekohta uralla oli Vancouverin Olympialaisten aikaan syntynyt päätös keskittyä täysillä kuvausprojekteihin. Tämä päätös hiertää edelleen joitain urheiluihmisiä, mutta he eivät kenties tunne aivan koko tarinaa. Heilläkin on mahdollisuus päästä lähemmäksi Antin sielunelämää, Arctic Lights -elokuvan avulla.

Sehän tässä onkin huvittavaa, että ei sitä hirveän pitkälle ole päässyt

Antti on aina asunut Lapissa. Nykyinen koti Rovaniemellä on aivan lapsuudenkodin vieressä. Nuorempana mielessä kävi Pohjois-Amerikassa asuminen. Siellä olisi ollut lähempänä lumilautailun markkinoita, sponsoreja ja kilpailuja. Muutto jäi silti pelkän spekuloinnin asteelle.

– Sieltä olisi aina pitänyt päästä kotiin. Kyllä Lapissa asuminen vain iski paremmin. Tykkään siitä, ettei tarvitse aina ajaa aivan kauhean kauas, että pääsen luontoon. Se on ollut minussa pienestä pitäen, että pyöritään tuolla tuntureilla. Haluan asua sellaisessa paikassa, jossa on aina mahdollisuus mennä metsään ja laskemaan – tehdä niitä asioita mistä mie tykkään.

Lapissa asuminen on ollut Antille omin sanoin todella iso voimavara, ja suuri etu vapaalaskuvideoiden suhteen. Hiljattain Antti on oppinut vielä paremmin näkemään kaiken sen potentiaalin, jota Lapin alue tarjoaa.

– Uskallan ehkä väittää: se, että jätin menemättä Vancouverin olympialaisiin ja lähdin tekemään vapaalaskua täysillä ja siitä videoita, on saattanut luoda ihmisille mahdollisuuden nähdä näitä paikkoja kuten Pyhätunturia tai Pohjois-Ruotsia ja Pohjois-Norjaa eri tavalla. Ihmiset ovat kenties meidän videoiden kautta nähneet näissä paikoissa uutta potentiaalia. En tiedä olisiko sitä tapahtunut, jos en olisi lähtenyt tekemään kuvauksia ihan täysillä.

Antti Autti snowboarding in a wilderness
Kuvaaja: Jani Kärppä | Kota Collective

Teen töitä ihmisten kanssa, jotka ovat innokkaita menemään luontoon

Edellisen kauden Antti vietti kuvaten materiaalia Arctic Lights -dokumenttielokuvaan. Suuri osa materiaalista on kuvattu Suomen, Ruotsin ja Norjan Lapissa.

Arctic Lights on Antin ja hänen pitkäaikaisista ystävistään koostuvan Kota Collectiven projekti. Luottokuvaajista moni on kotoisin pohjoisesta tai lappilaistunut elämänsä varrella. Ympärille on kertynyt ihmisiä, joilla on yhteinen intohimo. Hyvä tiimi on Antille kaikki kaikessa. Ääriolosuhteissa ja umpihangessa hermoja ei ole varaa menettää – kuin korkeintaan Antilla, jos temppu ei ota onnistuakseen.

– Ehkä ne ihmiset, joiden kanssa meikä on tehny töitä, ovat usein lähestymistavan ja ajatusmaailman suhteen samanhenkisiä. Se on auttanut. Onhan se selevä juttu, että jos asuu Lapissa, on samalla valmiiksi jo mestoilla, ja tietää miten hommat toimivat. Olen ajatellut monesti, että ennemmin teen töitä näissä projekteissa sellaisten ihmisten kanssa, jotka ovat tosi innokkaita menemään luontoon.

Näen aina asiat sillä tavalla, että eihän se oo ko tehä!

Antti on muun säätämisen lisäksi kova poika järjestämään erilaisia laskemiseen liittyviä tapahtumia ympäri Lappia. Pyhällä järjestettiin huhtikuussa jo yhdeksäs vuosittainen Anttisworld Cup -kilpailu. Lokakuun lopussa Antti puolestaan järjesti ystävineen Rovaniemellä pohjoisen talvikauden avauksen, Arctic Weekendin, jossa myös Arctic Lights sai ensi-iltansa. Antin mukaan pohjoisessa tarvitaan sen kaltaisia tapahtumia.

Antti-Autti-ArcticLights-ArcticWeekend-kuvaaja-Simo-Vilhunen.
Kuvaaja: Simo Vilhunen

– Joskus tuntuu, että ottaako meikä vähän liikaa hommia itselleni kesken kauden? Mietin, että pitäisikö keskittyä vain yhteen asiaan? Toisaalta kuitenkin kaikki mitä teen liittyy yhteen asiaan: laskemiseen. Se on mun iso intohimo. Tykkään itse laskea, mutta haluan myös että laskeminen voi hyvin. Se, että on tapahtumia kuten Arctic Weekend, on erittäin tärkeää – paitsi ruohonjuuritason laskemiselle, myös lajikulttuurille.

– Arctic Weekend on yksi hienoimpia juttuja kuluneen vuoden aikana. Tehtiin se mitä pystyttiin, oikeasti melkein nollabudjetilla. Tapahtuma sai kuitenkin niin hyvän palautteen, että tuli olo, että tästä kannattaa jalostaa jotain kunnollista.

Anttia voi pitää tehemä pois -asenteen ruumiillistumana, josta lappilaiset ovat mielellään ylpeitä.

– Näen aina asiat sillä tavalla, että eihän se oo ko tehä! Ensin tehdään se päätös, että jos joku tuntuu hullun siistiltä niin sitten vain aletaan tekemään. Silloin asiat tulevat oikeasti sydämestä ja fiiliksellä. Jos ensimmäisenä alkaa luettelemaan, että mitä kaikkea asian eteen pitää säätää, koko asiaa ei kannata varmaan tehdäkään. Pitää tulla sydämestä sellainen fiilis, että vitsi tästä tulee hieno juttu, jos me tehdään tämä. Silloin stressikin on hyvää stressiä.

Mennään luontoon. Tehdään tulet. Keitetään Kahavit.

Antti on matkustanut paljon ja tutustunut reissuillaan esimerkiksi japanilaiseen kulttuuriin ja paikallisiin ihmisiin. Kun maailman toiselta puolelta tulee vieraita, Antti haluaa viedä heidät luontoon.

– Minusta ajatuksen pitäisi olla se, että mihinkään ei ole kiire. Kun ihmiset lähtevät lomalle, he yrittävät usein nähdä mahdollisimman paljon asioita. Meikä ei usko siihen yhtään! Paljon paremman elämyksen saa, kun päättää lähtevänsä yhteen paikkaan, menee yhteen paikkaan – ja on siellä. Ei tarvitse aina täpistä joka mestaan. Mennään luontoon. Tehdään tulet. Keitetään kahavit. Siten näkee Suomea ja Lappia parhaimmillaan. Sitä kautta oppii myös tuntemaan ihmisiä, koska hälinässä pyöriminen ei yhteyden kannalta toimi.

– Jos jotain pitäisi lisätä, se olisi ruoka. Syödään yhdessä jotain traditionaalista. Kertoa siitä ruuasta. Tehdä se jossain askeettisessa tai luonnollisessa ympäristössä. Siitähän se paras setti tulee, aina.

– Tosin, nyt kun kesällä Japanista tuli vieraita, paras elämys oli kuulemma grillimakkara jonka lämmitin niille kiukaalla meän mökillä. Ja me nimittäin käytettiin niitä vaikka missä ja syötettiin vaikka mitä kunnollista suomalaista ruokaa, Antti nauraa.

Idea oli kuvata täällä pohjoisessa, ja selvittää onko minulla hyvä olla täällä

Arctic Lights ei ole laskuleffa. Se on puhdasverinen dokumentti, jossa näytetään paljon sellaisia asioita, jotka jäävät actionpläjäyksissä leikkauspöydälle. Kerronnan kautta myös täysin lajin ulkopuolinen voi saada paremman käsityksen siitä mitä Antin työ ja elämä pitävät sisällään.

Myös Antin läheisille, kuten isälle ja puolisolle Ellalle, on annettu dokumentissa vahva ääni.

Arctic Lightsin kautta Antti on halunnut ymmärtää tiettyjä tekemiään asioita. Lumilautailu on se, minkä ympärille Antti haluaa elämänsä luoda, myös tästä eteenpäin. Sen viereen Antti haluaa saada aikaan rauhan, jotta kaikki ei menisi lumen perässä juoksemiseksi.

– Pitäisi pystyä olemaan paikoillaankin joskus. Sen ymmärtäminen miten toimii, oli varmasti Arctic Lightsin isoin juttu minulle itselleni. Se on vain muokkautunut tämän urheilu-uran kanssa. Kisaamisessa piti mennä hirveää vauhtia, ja siitä jäi vaan se ralli päälle.

Antti Autti lumilautailu
Kuvaaja: Kota Collective

– Arctic Lights on oman mielen ymmärtämistä enemmän kuin fyysisten ominaisuuksien parantamista tai joidenkin uusien temppujen opettelua. Isot laskulinjat tulivat sitten siinä rinnalla, jos olivat tullakseen, mutta niistä tässä koko projektissa ei varsinaisesti ollut edes kyse.

– Idea oli kuvata täällä pohjoisessa, ja samalla selvittää onko minulla hyvä olla täällä, vai haluaisinko oikeasti asua jossain muualla? Projekti oli hyvä testi. Sellaiset ongelmat mitä itsellä on, ei ne paikan muutoksella lähtisi minnekään.

 

Arctic Lights: